- Advertisement -
- Advertisement -

Nordic Hedge Index NHX svagt upp i mars

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Nordiska hedgefonder avslutade mars månad med små förändringar och Nordic Hedge Index stängde med en mindre uppgång på 0,1%, enligt HedgeNordics databas. 87% av fonderna har rapporterat sina resultat. Index steg 2,38% under det första kvartalet.

På ländernivå leder Finland med en uppgång på 0,24% under mars, eller 5,49% för det första kvartalet, till stor del med draghjälp av den starka utvecklingen för CTA-förvaltaren Estlander & Partners. NHX Danmark steg 0,11% under mars (1,03% Q1-13), NHX Sverige, som är den största gruppen med 71 fonder, levererade 0,18% under månaden (1,87% Q1-13). Även om norrmännen visar en rejäl uppgång på 3,39% för första kvartalet, är de den enda regionen i Norden som visar negativt resultat under mars, -0,27%.

Fixed Income-strategier steg mest under mars, upp 0,89%, förljt av CTA/Managed Futures +0,56% för månaden och fond-av-hedgefonder som steg 0,27%. Aktiestrategier tappade -0,13%, medan multi strategi-fonder var de största förlorarna med en nedgång på -0,25%.

För det första kvartalet var det CTA Index som visade den största uppgången (+3,84%) följt av Fixed income (+2,77%) och aktiestrategier (+2,69%). Med multi strategi-fonder upp 0,72% och fond-av-hedgefonder även de på rätt sida sträcket (+1,69%) har alla NHX delindex levererat positiv avkastning för första kvartalet.

Rhenman & Partners Healthcare Equity L/S, som även vann priset som “Best Nordic Equity Focused HedgeFund 2012”Nordic HedgeAward i april i år, steg mest av alla 122 fonder i HedgeNordic databasen i mars. Uppgången blev +7,75% för månaden och de är därmed upp mer än +20% för året. Norska Sector Zen var god tvåa under månaden med +7,73% i mars (14,14% Q1), följt av Estlander & Partner Alpha Trend II, +5,37% i mars, som också leder tabellen för första kvartalet 2013, upp mer än 38%.

De svenska hedgefonder som visat bäst avkastning inom alla kategorier för första kvartalet 2013 är Rhenman Healthcare Equity L/S (+20,76%), Traction Small Cap (+10,03%) Atlant Edge (+9%) Gladiator Fund (+8,9%) och Nordic Absolute Return Fund (+8,68%). De fem bäst placerade är hedgefonder som följer aktiestrategier, det bästa icke-aktierelaterade fonden är Ålandsbankens multi strategi-fond AGPII – Defined Risk 12, +6,37%. I botten på tabellen återfinns DNB Eco Absolute return, som förlorade 5% i april och är ner mer än 15% under första kvartalet. 90% av alla svenska hedgefondförvaltare har rapporterat sina NAV för mars.

Två fonder kommer att utgå från NHX i maj: Den enda isländska hedgefonden, Verto Recovery Fund och finska CTA Taaleritehdas Commodity Fund.

 

Bild: (c) shutterstock—argus

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

CABA Becomes a Signatory of UN PRI

Stockholm (HedgeNordic) – Danish fixed-income fund boutique CABA Capital has become a signatory of the UN Principles for Responsible Investment (PRI), thereby affirming its...

Elo’s Former PE Head Joins Coda Alternatives

Stockholm (HedgeNordic) – Karita Meling, Elo’s former Head of Private Equity, is joining Finnish fundraising advisory Coda Alternatives as Senior Advisor. She served as...

Sampo Plans Spin-off and Listing of Mandatum

Stockholm (HedgeNordic) – The board of Finnish insurance group Sampo has proposed the demerger and subsequent listing of Mandatum, a life insurance and asset...

Lars Wedenborn Strengthens Rhepa’s Board

Stockholm (HedgeNordic) – A well-designed and experienced board of directors is a powerful tool for any firm, including an asset management business. Rhenman &...

“Glad to Have Been Able to Launch” in Tumultuous Year

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish fund managers Jan Brännback and Janne Lähdesmäki joined Schroders last year to launch two funds focused on Nordic small- and...

Hedge Funds Find Their Place in Finnish Institutional Portfolios

Stockholm (HedgeNordic) – Institutional investors have increasingly shifted their portfolios to alternative asset classes such as hedge funds in the low interest-rate environment after...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -