- Advertisement -
- Advertisement -

En CTA-fond från Finland

- Advertisement -

– Stockholm (hedgenordic.com) Managed Futures fonder eller CTA har traditionellt låga korrelationer, ofta mycket nära noll med andra tillgångsslag som aktier, räntebärande värdepapper eller andra hedgefondstrategier. CTA syftar till att uppnå en positiv avkastning oavsett marknadsläge och blir därmed alltmer uppmärksammat av såväl professionella som privata investerare. Idag står tillgångar som förvaltas av Managed Futures fonder för cirka 15% av totalt förvaltat kapital inom hedgefondindustrin, enligt BarclayHedge.

En av de framträdande och framgångsrika nordiska CTA förvaltarna är Estlander & Partners, en finsk CTA-fond som sysselsätter 47 personer i Finland, Tyskland och Schweiz. I tre olika strategier – Estlander & Partners Freedom, Estlander & Partners Global Markets och Estlander & Partners Alpha Trend – förvaltar bolaget 880 miljoner dollar (mars 2011) helt systematiskt. Företaget grundades 1991 och handlar i dag på 125 olika marknader, fördelade på energi, livsmedel, metaller, valutor, obligationer och aktier. Deras Alpha Trend Strategy har gett en avkastning på ca 1080% netto efter avgifter sedan start. Denna strategi har aldrig haft en negativt år sedan starten och har givit en geometrisk genomsnittlig avkastning på 13,5%. Tradingen resulterade i en liten positiv avkastning under det utmanande året 2009, en prestation många CTA chefer kämpade med. En Sharpekvot på 0,75 återspeglar den svåra period Managed Futures fonderna har haft.

I oktober 2010 startade Estlander & Partners handel i en UCITS III- fond registrerad i Tyskland, baserat på Estlanders framgångsrika strategi i Estlander & Partners Freedom-fonden. På deras hemsida hävdar Estlander att den ”skall vara identisk med den befintliga Estlander Partners Freedom fonden (non-UCITS) i fråga om positioner, avkastning och risk.” Om det faktiska resultatet kommer att bli minst lika bra återstår att se över tid. Fördelarna med en UCITS-III-fond har alltid ett pris – avgiftsstrukturen (och beroende på vilken typ av investerare du är kan dessa behöva utredas): investeringsavgifterna för fonden varierar från 1% (klass D) till 5% (klass A) och förvaltningsavgifterna är 1,6% till 2,6% per år, beroende på andelsklass. Den rörliga avgiften, som enligt vår mening bör vara det största bidragsgivaren till en hedgefondförvaltares inkomst, befinner sig på branschsnittet 20% för alla klasser. Skillnaden i förvaltat kapital mellan de nya och gamla fonder kan också spela en betydande roll, både på kostnadssidan samt möjligheterna till trading och allokering. För 2011 visar alla fonder på Estlander & Partners hemsida positiv avkastning fram till 29:e april. BarclayHedges CTA-index visar ett minus på 0,33% under samma period, med en genomsnittlig årlig avkastning på 11,55% sedan det började beräknas 1980.

Bild: © bydepeche—pixelio.de

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

UB Launches Forest-Focused PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – United Bankers is launching a private equity fund investing in forest and bio-based industries. The fund, named UB Forest Industry Green...

Origo’s First Ten Years on (a) Quest

Stockholm (HedgeNordic) – Long/short equity fund Origo Quest is celebrating ten years of bargain hunting in the universe of Nordic small-cap stocks. After a...

The Cycle is Back and so is Active Investing

Stockholm (HedgeNordic) – The relationship between equities and bonds has traditionally been inverse, making bonds a leading choice as a diversifier to an equities...

Alcur’s Third Win in a Row

Stockholm (HedgeNordic) – Alcur Fonder’s first hedge fund, Alcur, has been named “Hedge Fund of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer for...

Lynx is Fund Company of the Year, Says Privata Affärer

Stockholm (HedgeNordic) – Lynx Asset Management has been named “Fund Company of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer. The distinction comes after...

RFP: Absolute Return Multi-Strategy/Fund of Funds

(Global Fund Search) - A Danish Institutional Investor is searching for an absolute return strategy for an allocation of EUR 40 million. The mandate...