Blandad utveckling för Brummer-fonder i september

Stockholm (.nu) – September månad blev en blandad kompott för hedgefonder. Och vi känner igen mönstret från tidigare i år: tidigare högpresterare går trögt, nykomlingar kämpar i motvind, trotjänare fortsätter leverera och någon nyuppvaknad håller tempot uppe. Och Lynx fortsätter berg-och-dalbanan…

Den tidigare så framgångsrika fonden Futuris hade en jobbig månad i september och tappade ytterligare 1,48%, med ett årsresultat hittills (YTD) på -6,77%. Men med en genomsnittlig historisk årsavkastning på +14,73% kan vi hoppas att 2012 är ett undantag.

En av de fonder inom Brummer som fortsätter leverera sakta men säkert är t.ex. tech-fonden Manticore, som efter fokuseringen på ett hel-amerikanskt förvaltarteam levererat storstilade resultat. September månad gav +0,5% och 2012 hittills summeras till 12,9%.

Även trotjänaren Nektar fortsätter nöta in avkastning varje månad (+0,33%, YTD 5,36%). Hittills i år har man endast en månad med (maj 2012: -1,5%). Fondens genomsnittliga standardavvikelse är endast 7% och Sharpe-kvoten är utmärkta 1,4. Den historiska genomsnittliga avkastningen är 12,43%.

Archipel tuggade vidare med en marginell uppgång under månaden (+0,1%, YTD 4,08%) medan nykomlingen Benros däremot fortsatt seglar i motvind (-0,7%, YTD -5,0%). -fonder har generellt haft ett utmanande år, men trycket på de före detta Goldman Sachs-förvaltarna torde vara tämligen stort att börja leverera efter drygt ett år inom Brummer-familjen.

Ett par av de fonder som under året åter vaknat upp till en ny vår är Observatory och Zenit. Observatory har inte funnits inom gruppen så länge, men har historiskt haft mycket god avkastning (genomsnittligt 12,83%) till en tämligen låg standardavvikelse på 7,05%. Med en Sharpe-kvot på 1,55 är nyckeltalen även bättre än Nektar. Zenit har i år uppvisat resultat som under de forna glansdagarna – september stängde på +1,12%, vilket ger ett sammanlagt resultat för 2012 på goda 9,61%. Har generationsskiftet inom förvaltarteamet gett ny energi till denna ”urmoder” inom den svenska hedgefondmarknaden..?

Avslutningsvis så till Brummers CTA/Managed Futures-fond Lynx. Volatiliteten på månadsresultaten är fortsatt hög och i september blev det minus på sista raden (-3,36%) vilket ger ett sammanlagt resultat för året på +1,3%. Så sent som i juli var fonden ackumulerat +7,23% och det har verkligen varit något av ”varannandags-väder” för att beskriva den månadsvisa utvecklingen, vilket till stor del är en del av karakteristiken för s.k. -fonder – hög volatilitet i jakten på trender som kan leverera avkastning. I en miljö där centralbankers inblandning i form av extremlåga och diverse kapitalinjektioner sätter de historiska sambanden ur spel inom flera marknader, är det besvärligt att hitta de långa vinstgivande trenderna.

Månadsresultatet för fond-i-fonden Brummer Multi-Strategy, som består av singelstrategifonderna inom firman, blev -0,21% (est.) för månaden och +4,60% (est.) ackumulerat för 2012.

Bild: (c) shutterstock—-olly 

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.