- Advertisement -
- Advertisement -

SEB får exklusivitet till ny Brummer-fond

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – SEB har inlett ett samarbete med Brummer och dess nystartade fond, Brummer Archipel Dynamic. Under ett år har SEB fått exklusivitet på att sälja fonden. Det skriver Placera.nu.

Redan 2007 startade Brummer fonden Archipel, som är en global, aktieinriktad, marknadsneutral hedgefond som består av kombinationer av långa (köpta) och korta (sålda) positioner i aktier och aktierelaterade instrument som enligt förvaltarnas modeller är felprissatta.

Fondens mål är att över tiden ge sina andelsägare en positiv absolut avkastning med en låg korrelation med aktier och andra tillgångsslag. Risken är låg i fonden – standardavvikelsen ligger på låga 5,15%, knappt en tredjedel jämfört med MSCI World-index 17,21%.

Resultaten har talat sitt eget språk hittills – sedan starten har fonden stigit med 26 procent, vilket är bra i jämförelse med ett globalt aktieindex som har fallit med drygt 5 procent. Det senaste årets resultat är lite svagare och uppgår till +2,65%, jämfört med världsindex +21%. Hittills i år är fonden +4,08%.

Som Placera.nu skriver så har nu Brummer och SEB gjort gemensam sak. Brummer har startat en ny, SEB-anpassad Archipelfond, Archipel Dymamics. Till skillnad från den vanliga Archipelfonden, som är månadshandlad, är Archipel Dymamics dagligt handlad. Den är en så kallad matarfond och investerar bara i Archipel. En skillnad är att förvaltningsarvodet i Archipel Dymamics ligger på 1,5% per år, i stället för 1%. En annan skillnad är att det inte finns något minsta insättningsbelopp, jämfört med den månadshandlade fonden där minsta insättning är 500 000 kronor.

SEB har indikerat att intresset för fonden är stort inom banken och de har också fått ett års exklusivitet att sälja den. Enligt Placera.nu kan man anta att det är just SEB:s kapacitet inom distribution som lockat Brummer till samarbetet.

Archipels totala fondkapital uppgår till drygt 4,8 miljarder kronor, men majoriteten av pengarna, 85% motsvarande 4 miljarder kronor, kommer från Brummer Multi Strategy. Fondens egen försäljning är med andra ord tämligen begränsad, något som förvaltarna och Brummer & Partners nog hoppas att SEB kan ändra på.

 

Bild: (c) shutterstock—AshDesign 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Estlander Awaiting the Black Swan

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish systematic asset manager Estlander & Partners has been in the business of providing so-called “crisis alpha” for decades through one...

Niche Opportunities in Private Credit Amid Record Dry Powder Levels

Stockholm (HedgeNordic) – The evolution of private credit as an asset class has been remarkable, attracting increasing allocations from investors. Assets under management by...

Tidan Readies Systematic Macro Launch with Linus Nilsson

Stockholm (HedgeNordic) – Stockholm-based fund boutique Tidan Capital is broadening its suite of strategies with the upcoming launch of its systematic macro initiative in...

Chelonia to Embrace Long-Biased Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite securing a spot among the top 15 best-performing Nordic hedge funds this year as a market-neutral fund, Chelonia Market Neutral...

Nykredit Hedge Funds Battle to Reverse Downtrend in Assets

Stockholm (HedgeNordic) – Despite showing improved performance, the fixed-income hedge fund trio at Nykredit Asset Management is struggling to reverse a downward trend in...

“Boring” Short Sellers Partner with Sector for Fund Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Renowned short seller Andrew Left has been quoted as saying that short sellers are becoming “a dying breed.” Despite the departure...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -