CTA

CTA review 2011

Stockholm (HedgeFonder.nu) – När vi nu kan lägga året 2011 till handlingarna, kan vi se tillbaka på ett avkastningsmässigt utmanande år inom alla tillgångsklasser. Makroekonomiska händelser dominerade mycket av nyhetsflödet, bland annat jordbävningen och tsunamin i Japan, revolutionerna i den arabiska världen och självfallet påfrestningen som kommit från den höga skuldsättningen bland stater, i såväl USA som Euro-länderna, samt centralbankernas aktioner och interveneringar. Det finansiella året kommer också gå till historien då gamla sanningar gick i graven, som när USA tappade sitt AAA-kreditbetyg tillsammans med andra länder. ”Kreditvärderingsinstitut” kan mycket väl bli årets fula ord.
En tillgångsklass som är konstruerad för att balansera portföljer och leverera avkastning okorrelerad till aktier, räntor och till och med hedgefonder, är Managed Futures eller Commodity trading advisors (CTA). Strikta tradingmodeller, ofta baserade på matematiska och statistiska system, skall vägleda investerarna genom tider av stress som dessa, oberörda av marknadens känslor av rädsla och girighet. Om man ser till CTA-industrin som helhet visar de index som representerar managed futures/CTA emellertid röda siffror. BarclayHedge CTA index är ner med 3,14 % (31 december), Newedge ner 4,45% och för nordiska förvaltare, NHX CTA sub-index är till och med ner 9,44% per årets slut.

Vi bjöd in CTA-förvaltare att ge oss sin syn på året som varit och också kanske blicka ut över året som kommer. Varje förvaltare erbjuds skriva en hel artikel med sina egna tankar och reflektioner. HedgeFonder.nu har gett dem mycket få restriktioner vad gäller tema och ämnesval, så vi hoppas på en tämligen diversifierad och intressant spridning på bidragen från fondförvaltarna. Förvaltare som kommer att bidra är, bland andra, Estlander & Partners, Coeli, RPM, Efficient Capital, Salus Alpha, Alfakraft, TurnPoint och Global Domain Partners.

De artiklar som deltagarna skriver kommer att publiceras, oredigerat och okommenterat, fortlöpande i den ordning vi erhåller dem med början den januari.

ild: (C) NinaMalyna—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

1 Comment

  1. Are managers still able to submit their own articles? If so, how and where should they submit them?

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.