- Advertisement -
- Advertisement -

CTA review 2011

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – När vi nu kan lägga året 2011 till handlingarna, kan vi se tillbaka på ett avkastningsmässigt utmanande år inom alla tillgångsklasser. Makroekonomiska händelser dominerade mycket av nyhetsflödet, bland annat jordbävningen och tsunamin i Japan, revolutionerna i den arabiska världen och självfallet påfrestningen som kommit från den höga skuldsättningen bland stater, i såväl USA som Euro-länderna, samt centralbankernas aktioner och interveneringar. Det finansiella året kommer också gå till historien då gamla sanningar gick i graven, som när USA tappade sitt AAA-kreditbetyg tillsammans med andra länder. ”Kreditvärderingsinstitut” kan mycket väl bli årets fula ord.
En tillgångsklass som är konstruerad för att balansera portföljer och leverera avkastning okorrelerad till aktier, räntor och till och med hedgefonder, är Managed Futures eller Commodity trading advisors (CTA). Strikta tradingmodeller, ofta baserade på matematiska och statistiska system, skall vägleda investerarna genom tider av stress som dessa, oberörda av marknadens känslor av rädsla och girighet. Om man ser till CTA-industrin som helhet visar de index som representerar managed futures/CTA emellertid röda siffror. BarclayHedge CTA index är ner med 3,14 % (31 december), Newedge ner 4,45% och för nordiska förvaltare, NHX CTA sub-index är till och med ner 9,44% per årets slut.

Vi bjöd in CTA-förvaltare att ge oss sin syn på året som varit och också kanske blicka ut över året som kommer. Varje förvaltare erbjuds skriva en hel artikel med sina egna tankar och reflektioner. HedgeFonder.nu har gett dem mycket få restriktioner vad gäller tema och ämnesval, så vi hoppas på en tämligen diversifierad och intressant spridning på bidragen från fondförvaltarna. Förvaltare som kommer att bidra är, bland andra, Estlander & Partners, Coeli, RPM, Efficient Capital, Salus Alpha, Alfakraft, TurnPoint och Global Domain Partners.

De artiklar som deltagarna skriver kommer att publiceras, oredigerat och okommenterat, fortlöpande i den ordning vi erhåller dem med början den januari.

ild: (C) NinaMalyna—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -