Nikkei förlorade sin Zen

Stockholm/Oslo (HedgeFonder.nu) – I samband med förra torsdagens handel fick vi se Nikkei stänga 7.3% lägre på 14483, ner 1143 punkter, där index tidigare under dagen handlats på sin högsta nivå sedan december 2007.

Det är den största nedgången under en dag på den japanska aktiemarknaden sedan mars 2011, efter jordbävningen vid Tōhoku och tsunamin som följde.

Analytiker förklarar händelsen med flera samverkande faktorer som skapade ”den perfekta stormen”, bland annat besvikelser kring kinesiska makrodata, förvirring kring Ben Bernankes kommentarer, fallande japanska obligationsräntor och en stigande Yen bidrog till rörelsen.

Rallyt på den japanska aktiemarknaden har pågått under flera månader, uppumpat av Tokyos okonventionella monetära policy att expandera den monetära basen i ett försök att bekämpa inflationen.

HedgeFonder.nu frågade Trond Hermansen (bild), portföljförvaltare på den norska fonden Sector Zen som fokuserar på Japan, om den senaste rörelsen och hur Zen hanterade turbulensen. Här följer vad han hade att säga:

Trond Hermanssen Sector Zen”Den japanska aktiemarknaden har varit inne i en väldigt stark trend sedan november och vi är därför inte förvånade av den nuvarande korrektionen. Det har varit mycket pengar från småsparare inblandade under den senaste tiden, där nedgångar leder till överbelåning, vilket kan utlösa tvångsförsäljningar när aktier börjar falla. Denna månad är den första under ‘Abenomics‘-rallyt då vi sett en förskjutning, med stor rotation in i några av de kvalitetsmässigt sämsta aktierna. Det är en av anledningarna till varför vi reducerade fondens nettoexponering signifikant under den första halvan av maj. Som en konsekvens var fonden ner endast 1% den dagen då marknaden föll 7%. Vi skulle inte vara förvånade om marknaden konsoliderar under de följande veckorna, efter en väldigt stark uppgång. Dock är den spik i volatilitet som vi såg den här veckan normalt sett väldigt kortlivad.“

 

Share.

About Author

Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.