- Advertisement -
- Advertisement -

Nikkei förlorade sin Zen

- Advertisement -

Stockholm/Oslo (HedgeFonder.nu) – I samband med förra torsdagens handel fick vi se Nikkei stänga 7.3% lägre på 14483, ner 1143 punkter, där index tidigare under dagen handlats på sin högsta nivå sedan december 2007.

Det är den största nedgången under en dag på den japanska aktiemarknaden sedan mars 2011, efter jordbävningen vid Tōhoku och tsunamin som följde.

Analytiker förklarar händelsen med flera samverkande faktorer som skapade ”den perfekta stormen”, bland annat besvikelser kring kinesiska makrodata, förvirring kring Ben Bernankes kommentarer, fallande japanska obligationsräntor och en stigande Yen bidrog till rörelsen.

Rallyt på den japanska aktiemarknaden har pågått under flera månader, uppumpat av Tokyos okonventionella monetära policy att expandera den monetära basen i ett försök att bekämpa inflationen.

HedgeFonder.nu frågade Trond Hermansen (bild), portföljförvaltare på den norska fonden Sector Zen som fokuserar på Japan, om den senaste rörelsen och hur Zen hanterade turbulensen. Här följer vad han hade att säga:

Trond Hermanssen Sector Zen”Den japanska aktiemarknaden har varit inne i en väldigt stark trend sedan november och vi är därför inte förvånade av den nuvarande korrektionen. Det har varit mycket pengar från småsparare inblandade under den senaste tiden, där nedgångar leder till överbelåning, vilket kan utlösa tvångsförsäljningar när aktier börjar falla. Denna månad är den första under ‘Abenomics‘-rallyt då vi sett en förskjutning, med stor rotation in i några av de kvalitetsmässigt sämsta aktierna. Det är en av anledningarna till varför vi reducerade fondens nettoexponering signifikant under den första halvan av maj. Som en konsekvens var fonden ner endast 1% den dagen då marknaden föll 7%. Vi skulle inte vara förvånade om marknaden konsoliderar under de följande veckorna, efter en väldigt stark uppgång. Dock är den spik i volatilitet som vi såg den här veckan normalt sett väldigt kortlivad.“

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

CABA Launches ‘Flex2’ for Another Ride on the Spread Curve

Stockholm (HedgeNordic) – In December 2022, Danish boutique CABA Capital launched a closed-end fund with a three-year lifespan to capture risk premiums in Scandinavian...

Truepenny One Step Closer to Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Truepenny Capital Management has received authorization as an investment firm and obtained license as a portfolio manager from the Swedish financial...

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -