Facebook Twitter Instagram
    • About
    • Subscribe
    • Contact
    • Report Library
    • Manager Login
    Facebook Twitter LinkedIn RSS
    HedgeNordic
    • Home
    • Allocator Angle
    • Report Library
    • Nordic Hedge Award
      • Nominations 2021 Nordic Hedge Award
      • Rookie of the Year
      • Jury Board
      • Historic Winners
      • Statistics
    • Nordic Hedge Index
    • Webinars & Podcasts
    HedgeNordic

    Att välja hedgefonder

    Kamran GhalitschiBy Kamran Ghalitschi13/03/2013No Comments
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Stockholm (HedgeFonder.nu) – Att välja den rätta produkten för din portfölj eller för att erbjuda din kund, är en utmanande uppgift. Och det blir inte lättare när du börjar titta på hedgefonder. Men, vad är en hedgefond? Det verkar inte finnas någon generell, allmänt accepterad definition på vad en hedgefond är. En exakt definition av termen ”hedgefond” är svår att ge på grund av att industrin till sin natur utvecklas konstant. Handelstekniker blir utbytta och omdefinieras konstant och antalet under-strategier ökar stadigt. Den underliggande filosofin inom hedgefondindustrin är att förvaltarens skicklighet (“alfa”) snarare än utvecklingen för en marknad eller tillgångsslag (“beta”) i huvudsak ska definiera framgången för en särskild strategi.

    Det finns några typiska karaktärsdrag bland hedgefonder som skiljer dem från traditionella investeringar. Typiskt sett brukar de inte korrelera, eller ha som målsättning att inte korrelera med aktie- och obligationsmarknaden. Ett annat karaktärsdrag är att förvaltarna är stora investerare i sin egen fond och att fondvillkoren tillåter dem att vara mer flexibel i sin förvaltning och ha möjligheten att använda olika instrument i sin trading, ha mer koncentrerade innehav och faktiskt ta opportunistiska positioner.

    Hedgefondförvaltare får ofta sin betalning genom en blandning av en fast förvaltningsavgift och en prestationsbaserad avgift, som är beroende av den avkastning som skapas för investeraren.

    Bland det stora utbudet av hedgefonder – globalt beräknat till att vara fler än 8000 olika investeringsformer att tillgå – hur gör man då för att hitta de rätta för sin portfölj?

    Att separera de bra från de dåliga fallerar ofta när man försöker definiera vad som är bra och vad som är dåligt. En investerare vill kanske uppnå högsta möjliga avkastning och kan acceptera en hög risknivå, vilket gör en stabil årlig avkastning med låg volatilitet, som kan vara eftersökt av en annan investerare, tämligen ointressant.

    Karaktären på avkastningen och förväntningar är så klart endast en mindre aspekt att överväga. Det är många kriterier som kommer att påverka avkastningen på din investering och de förändras också över tid. Den organisatoriska strukturen på fonden och förvaltningsbolaget, transparens och likviditet, för att nämna några, är avgörande – inte bara för investerare inblandade i Madoff-skandalen – liksom avgifter och storleken på fonden och företaget

    Men med dessa två exempel, avgifter och tillgångar under förvaltning, vill jag lyfta fram att det till synes uppenbara inte alltid är det bästa för dig som investerare. När det gäller hedgefonder kan det vara viktigare att titta på de olika aspekterna på ett annat sätt jämfört med traditionella investeringar och förstå metodiken bakom förvaltningsstilen och mekaniken i en fondförvaltares affärer.

    Tillgångar under förvaltning är ett kriterium som man inte ska underskatta. Är fonden tillräckligt stor? Kan förvaltaren tillämpa sin förvaltningsstrategi så som han definierat  den, få tillgång till alla instrument, marknader, mäklare, etc., som ger honom de bästa förutsättningarna för att generera den riskjusterade avkastning han sa att han skulle göra? För vissa strategier är det viktigare att ha tillräckligt med pengar att förvalta jämfört med andra. En aktieförvaltare tycker vanligtvis att det är mycket enklare att köpa det exakta antalet aktier han behöver, för t.ex. 88.500 USD. Men tänk då på en trendföljande Managed futures-förvaltare, vars system säger åt honom att göra samma sak: säkerhetskravet för ett terminskontrakt kan vara 25.000 USD. Han måste då välja att köpa tre eller fyra kontrakt för att allokera 88.500 USD, en skillnad på 33% i exponering vilket gör förvaltaren över- eller underexponerad gentemot den beräknade idealstorleken på positionen.

    Så, stor är bra? Inte alltid, återigen beror det på inriktningen. Många hedgefondstrategier är väldigt känsliga för kapacitetsbegränsningar eller dålig likviditet. De kan helt enkelt inte handla på samma sätt med en miljard USD, som de gjorde med 50 miljoner USD, på grund av att de marknader som de handlar på är för små eller för smala. Detta kan påverka hela strategin eller delar av den, som diversifiering inom portföljen.

    Kostnaden för att vara investerad i en fond, avgifterna du betalar, är en viktig faktor. Varje sparad avgiftskrona kommer direkt dig tillgodo, månad för månad och år för år. Inte bara sedan Albert Einsteins kända citat är vi medvetna om kraften bakom ränta-på-ränta-effekten.

    Under många år var 2+20 internationell industristandard för hedgefondförvaltare (dvs, förvaltaren får en fast avgift om 2% på förvaltat kapital och 20% av vinsterna han kan generera, oftast över en målavkastning). Det har varit en stor press på industrin att sänka avgifter. Men att krama ur den sista droppen blod ur en förvaltare och kapa avgifterna har en mycket allvarlig nedsida.

    En fondförvaltare har vanligtvis, näst efter att förvalta dina tillgångar, ett företag att driva, löner, hyra och omkostnader att betala. Det borde ligga i ditt intresse att affärerna går bra. Det sista du vill ha är en förvaltare eller analytiker fullt upptagen med att oroa sig för att betala telefonräkningen, snarare än att förbättra sin riskjusterade avkastning.

    En förvaltares intäkter är oftast nära kopplade till det kapital han förvaltar. En förvaltare med 100 miljoner SEK har under ett besvärligt år med avgift 2+20 då kanske två miljoner att spendera på analys, IT-utrustning för bättre exekvering, resor vid företagsbesök, prata med VD:ar och finanschefer, betala för bra infrastruktur så som depåbank, juridisk rådgivning, revision och alla andra kostnader som ett vanligt företag har, t.ex. löner, hyra och några kakor till kaffebordet när du kommer förbi på besök.

    Så de som har läst så här långt kommer att bli besvikna över att inte finna en checklista med rutor att bocka av, filter att använda och landa i en solid, ofelbar guide till hedgefondinvesteringar. Men, så här i slutet äntligen ett råd: om du möter killen som har det där ”svaret-på-allt”-lösningen, spring.

     

     

    Bild: (c) shutterstock-juan-R.-Velasco

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email
    Previous ArticleVD för Portman hoppar av efter förlust av stor investerare
    Next Article IMQubator backar Romanesco
    Kamran Ghalitschi

    Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

    Related Posts

    One Nordic Cross Hedge Fund is Liquidating

    St. Petri Readying Launch of Long-Only Fund

    Procrastinated Risk is Knocking on the Door

    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Most read today:
    • Interview: Marcus Wahlberg, Elementa
    • Uncovering Attractively Valued Compounders
    • The Inflation Puzzle
    • One Nordic Cross Hedge Fund is Liquidating
    • Small and Mid-Cap Private Equity
    • Sweden’s HF Industry Second Largest in Europe
    • In-Depth: Inflation Protection

    Ukraine, Supply-Chain Shortages and Soaring Prices – Accelerators of Sustainable Development

    18/05/2022

    New Theme: Real Income Destruction

    17/05/2022

    Blockification

    16/05/2022

    The Inflation Puzzle

    12/05/2022
    Promotion:
    Video: Manager Interviews
    https://www.youtube.com/watch?v=tni7dQvQrmo

    Subscribe to our newsletter

    HedgeNordic: Your Single Access Point to the Nordic Hedge Fund Industry!

    Check your inbox now to confirm your subscription.

    Most read articles this week:
    • Janus Henderson Onboards Danske Bank’s EMD Team
    • One Nordic Cross Hedge Fund is Liquidating
    • AIFM Group Adds Art to Suite of Offerings
    • St. Petri Readying Launch of Long-Only Fund
    • Head of Alts Jumps Ship to Join AP Pension
    • Procrastinated Risk is Knocking on the Door
    • Recent
    • NHX
    • In Depth

    One Nordic Cross Hedge Fund is Liquidating

    30/06/2022

    St. Petri Readying Launch of Long-Only Fund

    29/06/2022

    AIFM Group Adds Art to Suite of Offerings

    29/06/2022

    Head of Alts Jumps Ship to Join AP Pension

    28/06/2022

    Month in Review – May 2022

    22/06/2022

    Month in Review – April 2022

    12/05/2022

    Follow Your Favourite Hedge Fund

    11/05/2022

    Month in Review – March 2022

    13/04/2022

    Ukraine, Supply-Chain Shortages and Soaring Prices – Accelerators of Sustainable Development

    18/05/2022

    New Theme: Real Income Destruction

    17/05/2022

    Blockification

    16/05/2022

    The Inflation Puzzle

    12/05/2022
    Newsletter Subscription:
    Most Recent Posts:

    One Nordic Cross Hedge Fund is Liquidating

    30/06/2022

    St. Petri Readying Launch of Long-Only Fund

    29/06/2022

    AIFM Group Adds Art to Suite of Offerings

    29/06/2022

    Head of Alts Jumps Ship to Join AP Pension

    28/06/2022

    Janus Henderson Onboards Danske Bank’s EMD Team

    27/06/2022
    Publisher

    Nordic Business Media AB
    Corporate No.: 556838-6170
    BOX 7285
    SE-103 89 Stockholm, Sweden

    VAT No.: SE-556838617001
    Tel.:+46 (0) 8 5333 8688
    Mob.: +46 (0) 7 06566688
    Email: info@hedgenordic.com

    STAY INFORMED

    HedgeNordic: Your Single Access Point to the Nordic Hedge Fund Industry!

    Subscribe to our newsletter:

    Check your inbox now to confirm your subscription.

    RSS Hedge Fund Job Digest
    • Fund Accountant 01/07/2022
    • Director of Business Development 01/07/2022
    • Assistant Fund Controller or Senior Associate 01/07/2022
    • Principal Technical Architect 01/07/2022
    • SQL Server DBA/Sybase ASE DBA 01/07/2022
    • Research Assistant - Equities 01/07/2022
    • Fund Accountant 01/07/2022
    • Associate - Investment and Operations 01/07/2022

    Copyright © 2022 Nordic Business Media AB

    © 2022 Nordic Business Media AB
    • About
    • Cookie Policy
    • Privacy Policy

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    We are using cookies to give you the best experience on our website.

    HedgeNordic
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

    Strictly Necessary Cookies

    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.