- Advertisement -
- Advertisement -

Nordiska hedgefonder starka under 2012 – men svagare i internationell jämförelse

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Nordiska hedgefonder avslutade året på höga nivåer, enligt Nordic Hedge Index (NHX) som steg 0,68% i december och slutade året på indexnivån 133,16 – en uppgång på 4,16%, baserad på data från 73% av de 122 fonder inom NHX.

Trots detta slutade de nordiska hedgefonderna resultatmässigt efter sina internationella konkurrenter, som steg 1,63% i december och 8,27% under 2012 enligt Barclay Hedge Fund Index.

Fyra av de fem delindex inom NHX visade uppgångar i december, med Managed Futures / CTA som det enda delindex som stängde med ett negativt resultat på -0,18%.

NHX Equities lyckades bäst, med en uppgång på drygt 1% i december, baserat på resultat som inrapporterats från 85% av förvaltarna inom indexet. Fixed Income hedgefonder steg med 0,88% (89% rapporterat) och Multi Strategy-fonder med en halv procent (82% rapporterat). Med endast 17% av resultaten summerade från fond-av-hedgefonder steg FoHF delindex precis över nollstrecket.

Norska Sector Zen Fund utklassade alla sina konkurrenter i december och levererade 11,4% under månaden och 19,16% för helåret, motsvarande ungefär dubbelt upp jämfört med sin historiska genomsnittliga avkastning. Danska Cresco rekylerade upp 5,72% i december – dock efter ett katastrofalt årsresultat med en nedgång på -22% fram tills dess. Den tredje bästa utvecklingen under december visade den stockholmsbaserade fonden Adapto Nordic, som steg 4,48% (14,38% helår).

För 2012 som helhet var det Fixed Income-strategier som skapade bästa avkastningen, där NHX Fixed income steg 12,72%, Multi strategy-fonder 7%, nordiska aktiehedgefonder levererade 4,2% och NHX FoHF var upp 0,73%. Managed Futures var ett dubbelt undantag 2012: NHX CTA delindex var det enda som avslutade helåret med negativt resultat och trots detta, det enda som var bättre än jämförbara internationella index, där t.ex. Barclay CTA index landade på -1,62% för helåret. En mer detaljerad genomgång av de nordiska CTA-fonderna kan läsas i sammanfattning för fjärde kvartalet. HedgeFonder.nu kommer att vara värd för ett rundabordssamtal tillsammans med nordiska CTA-förvaltare senare i januari.

Bästa avkastningen bland de nordiska hedgefondförvaltarna över alla segment var en jämn match mellan två danska Fixed income-förvaltare, Midgard Fixed Income Fund, upp 33,99% under 2012 strax före Danske Invest Hedge Fixed Income, som steg 33.61%. Tätt därefter kom två svenskak aktiefokuserade hedgefonder, P&N Idea som steg 22,29% för helåret och Atlant Fonders Edge, som gav 22,59%.

I den andra ändan av skalan kom Stella Polaris, som trots en knapp uppgång i december var den fond med lägsta avkastningen bland samtliga 122 nordiska hedgefonder i HedgeNordics databas, med en nedgång på -11,62% för året. Stella annonserade nyligen att man stänger ner fonden. Efter en uppgång på 1,5% i december avslutade DNB TMT Absolute Return året på -11% under 2012.

Priset Nordic Hedge Award, som delas ut för första gången under våren, kommer också ta sina data från NHX-databaserna. Möjligheten att nominera sin fond inför prisutdelningen är öppen till och med den 15 februari. För kategorierna ”bästa mindre fond“ och ”bästa nya fond“ måste förvaltarna göra separat anmälan.

*Data för december 2012 – och därför helårsresultaten – saknas från nära en fjärdedel av alla förvaltare, bland dem mest fond-i-fonder och nära hälften av alla norska förvaltare, som traditionellt sett brukar rapportera sent.

 

Bild: (c) shutterstock—Zlatko Guzmic

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -