Specialtema Emerging Markets – Introduktion från redaktören

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I vårt första tematiska ”I fokus” kommer vi att ta en närmare titt tillväxtmarknader, eller emerging markets, som det ofta benämns även i svenska artiklar. Det finns ingen definition av tillväxtmarknader som har oomtvistat stöd och olika forskare och analytiker kan komma fram till olika resultat vad gäller vilka länder som de vill inkludera. Dessutom är olika index uppbyggda av olika sammansättningar av länder.

Enligt MSCI är följande länder definierade som tillväxtländer: Brasilien, Chile, Kina, Colombia, Tjeckien, Egypten, Ungern, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Marocko, Peru, Filippinerna, Polen, Ryssland, Sydafrika, Sydkorea, Taiwan, Thailand och Turkiet. Andra vanligt index som det ofta refereras till är sammansatta av FTSE Group, Dow Jones och S&P, för att nämna några.

Under senare år har nya termer kommit upp för att beskriva de största och mest utvecklade länderna, så som BRIC, vilket står för Brasilien, Rysslan, Indien och Kina, samt BRICET (BRIC + Eastern Europe och Turkiet), BRICS (BRIC + Sydafrika), BRICM (BRIC + Mexiko), BRICK (BRIC + Sydkorea), ’’Next Eleven” (Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Sydkorea, Turkiet, och Vietnam) och CIVETS (Colombia, Indonesien, Vietnam, Egypten, Turkiet och Sydafrika). Dessa länder har inga gemensamma nämnare i övrigt, men vissa experter tror att de åtnjuter en ökande roll inom världsekonomin och på den politiska arenan.

Vi försökte ge en överblick och bakgrund ur ett brett perspektiv. Efter mycket diskussioner beslutade vi om ett tillvägagångssätt som inte enbart inkluderade hedgefondstrategier inom de så kallade tillväxtmarknaderna, utan även traditionella aktiefonder, ränteförvaltare och valutamarknader och självfallet det makroekonomiska läget inom regioner och olika ekonomier. Trots att andelen kapital som investeras i hedgefonder inom tillväxtekonomierna nådde rekordnivåer under fjärde kvartalet 2011, motsvarande USD 216 miljarder enligt BarclayHedge, kände vi att genom att till exempel utesluta traditionella aktiefonder skulle vi inte täcka ämnet i sin helhet, vilket är vårt huvudsyfte.

Som ett undersegment av tillväxtmarknaderna, kommer även de s.k. ”Frontier Markets” att spela en nyckelroll i vår rapportering. Vi letar aktivt efter ovanliga förvaltningsinriktningar och marknader och ser fram emot att få introducera så osannolika ekonomier att investera i, som t.ex. Kazakstan, Pakistan och Irak, där svenska förvaltare, liksom de var i Ryssland under början och mitten av 90-talet, återigen varit snabba på att dra fördel av dessa nya utmaningar.

 Vi är glada att återigen haft möjlighet att ha fått experter inom sina respektive områden att bidra med gästartiklar som målar upp en mycket tydligare bild, om än något färgad, av deras tankar och motiv. Liksom vid tidigare tillfällen, som vid genomgången av CTA-marknaden 2011 som vi publicerade i januari, kommer dessa artiklar att publiceras oredigerade och okommenterade.

 

 

Bild: (C) shutterstock—Everett-Collection

 

 

 

 

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.