Yuanan kan vara nära jämviktskurs

STOCKHOLM (Direkt) Den kinesiska yuanan kan vara nära sin jämviktskurs och det ät troligt att det blir en större fluktuation åt båda håll.

Det sade Kinas premiärminister Wen Jiabao vid en pressträff i Peking på onsdagen, rapporterar Bloomberg News.

Han sade att yuanans växelkurs “möjligen kan ha nått em jämviktsnivå” baserad på handeln i Hongkong sedan i september. Han sade att Kinas regering kommer att fortsätta att reformera växelkursmekanismen och tillåta större fluktuationer.

Han sade att Kinas bytesbalansöverskott minskat till 2,8 procent av BNP 2011 och att yuanen har stärkts 30 procent sedan 2005.

Wen Jiabao sade vidare att Kinas huspriser är långt ifrån rimliga nivåer och att regeringen ska fortsätta med sina åtgärder för att dämpa utvecklingen. Han sade att huspriserna bör öka i linje med inkomsterna och med rimliga vinster för byggbolagen. Kina vill ha en långsiktig, stabil och sund tillväxt på fastighetsmarknaden, sade premiärministern. Han varnade för att en sprucken fastighetsbubbla skulle skada hela ekonomin och sade att staten har en stabiliserande roll att spela på fastighetsmarknaden.

Han sade vidare att Kinas sänkta tillväxtmål krävs för en ekonomisk
omstrukturering och att en långsammare kinesiska tillväxt är bra för
världsekonomin. Kina måste ändra sin tillväxtmodell, där tillväxten i alltför hög grad baserats på naturresurser. Nu måste tillväxten drivas av teknologi och förbättrad arbetskraft, sade Wen Jiabao.

Bild: (C) shutterstock—Maitree Laipitaksin

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.