DNB ECO tappade 12.9% under 2013

London (HedgeNordic.com) – DNB ECO Absolute Return, en L/S aktiefond med inriktning på den globala förnybara energimarknaden, tappade 12.9% under 2013, med nio negativa månader av tolv. Fonden gick positivt i september, november och avslutade året med en uppgång på 3.1% i december.

I en kommentar säger förvaltarna att de positiva bidragen i december kom från långa positoner inom biofuel och  power grid samt korta positioner inom materials. Bland de enskilda aktier som bidrog mest var China Windpower, som också gick bra i november. Företaget gjorde en väsentlig aktieemission och i samband med detta tillkännagav man ett samarbetsavtal med en av de fem stora statsägda energibolagen. De sektorer som hade negativ effekt på avkastningen var energy saving, både långa och korta sidan, och solenergi på den korta sidan.

Förvaltarna menar att vind- och solenergiparker har förbisetts av marknaden och att dessa nu är på uppgång då man sett en bra avkastning under året.

På regional nivå gick man upp i både nord- och sydeamerika, Japan och Asien men ned i Europa. Förvaltarna ökade sin exponering inom biofuelsektorn från 8% till 14% och köpte Gevo. Netto exponeringen i gridsektron minskades från 9% till 3% där man reducerade långa positioner och ökade korta.

Fonden har en relativt låg netto position i aktier och vill därmed få en absolut avkastning, okorrelerad till avkastningen på aktiemarknaden.

 

Bild: (c) aboutpixel.de—Rainer-Sturm

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.