Svenska kronan toppar Schroders stjärnförvaltares val av valuta

Bob Jolly, chef för Global Macro på brittiska kapitalförvaltaren Schroders, har ett gott öga till den svenska kronan och pekar ut den som en favorit i valutaportföljen. Jolly förvaltar drygt 1,5 miljarder dollar och berättar vilka valutor som är bäst att ha i portföljen.

– Vi gillar valutor i länder som har flexibilitet i finans- och penningpolitiken i kombination med starka statsfinanser, exempelvis den svenska och norska kronan. Båda har sunda statsfinanser och skulle den globala ekonomiska situationen försämras finns det utrymme för räntesänkningar. De är relativt billiga sett ur de flesta värdeparametrar och gynnar investerare som vill diversifiera sin portfölj,säger Bob Jolly till Investerarbrevet.

Kinas strukturförändring gynnar Asien

Kina genomgår en strukturförändring och går från att ha varit en investerings- och exportledd ekonomi till en efterfrågeledd ekonomi, vilket kommer stötta valutan – men sannolikt som en gradvis förändring. Den förändringen kommer att generera en positiv miljö för andra asiatiska valutor i ett längre perspektiv.

– Vår starkaste övertygelse just nu är att ligga kort på australiska dollar och japanska yen.

I Australien har vi nog sett den högsta investeringstoppen inom gruvsektorn, och med rådande valutakurs får övriga sektorer det kämpigt. Med så mycket internationella pengar investerade i Australien kan små sentimentförändringar ha potentialen till en stor negativ påverkan på valutakursen, säger Bob Jolly.

I Japan, efter 20 år av passivitet, verkar det som att den nya Abe-administrationen på allvar verkar vilja få slut på deflationen. Även om de officiellt inte direkt siktar på valutakursen, har ökningen av penningmängden i makalösa summor potentialen att driva ner yenen till ännu lägre nivåer.

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.