Marknadsvolatiliteten tilltar

Stockholms (HedgeFonder.nu) – Efter en längre period av lugn utveckling på världens finansiella marknader och ständigt högre noteringar, börjar volatiliteten sakta men säkert krypa tillbaka. Många av osäkerhetsmomenten som investerarna har blundat för de senaste månaderna, återigen börjat komma upp på ytan.

ECB-chefen Mario Draghi var ute igen och gjorde den här gången bedömningen att finansmarknaderna blir mer stabila under 2013 jämfört med tidigare år. Samtidigt menar han att det behövs betydande ytterligare ansträngningar för att vara säker på att man kan ta sig ur krisen. Han upprepade att riskerna mot de ekonomiska utsikterna fortsatt är på nedsidan.

Tecknen på försvagning i Europa haglar in från alla håll. Byggandet inom EMU sjönk med 1,7 procent i december och 4,8 i årstakt och i Tyskland sjönk BNP med 0,6 procent under fjärde kvartalet. Nu har Moody’s sänkt kreditbetyget även för Storbritannien från tidigare Aaa till Aa1.

En ljuspunkt i sammanhanget var ZEW-indexet som visar stämningen bland tyska investerare och analytiker, vilket kom in med ett värde på 48,2 i februari och var bättre än väntade siffran på 35,0. Även IFO-indexet som visar klimatet i det tyska näringslivet var överraskande starkt och steg kraftigt i februari. Noteringen var 107,4 och är den högsta sedan april förra året. I januari var indextalet 104,3.

I USA var stämningsläget bland husbyggarna dystert. Förtroendeindex för husbyggarna sjönk till 46 i februari från 47 i januari mot väntade siffran på 48. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna. Det visade sig senare att även bobyggandet rasade med 8,5 procent i januari jämfört med föregående månad, vilket var klart lägre än en väntad nedgång på 3,6 procent.

Något som togs som ett svepskäl för vinsthemtagningar var att FED har börjat indikera att man kan komma att variera takten i det månatliga obligationsköpet på 85 miljarder dollar. Protokollet visade att centralbanksledamöterna var oense om den nuvarande policyn och några menade att ett tidigare avslut av stimulanserna kan behövas.

En annan negativ nyhet för marknaderna var att Kina har från de lokala myndigheterna begärt att agera för att begränsa spekulationerna på fastighetsmarknaden och vidta åtgärder för att dämpa prisutvecklingen på tillgångar.
Det var full rulle på publicering av nya inköpschefsindex, där stora delar av Europa som vanligt är långt under ytan. I Frankrike hamnade index på 43,6 och för hela EMU-området var det 47,8 i februari. I Tyskland var siffran 50,1 som dock kom in något lägre än väntat och var den första ökningen på ett år. I USA var också siffran över 50 och indexet kom in på 55,2. Det var dock en nedgång från 55,8 i januari.

Rörelserna på marknaderna har blivit något större den senaste veckan. Det globala aktieindexet MSCI All Country World sjönk med 0,5 procent medan Stockholmsbörsen klättrade uppåt med ytterligare 1,5 procent. Stockholmsbörsen har varit en av de starkaste börserna i den pågående uppgången och fallhöjden kan bli stor vid en framtida nedgång. Råvaror hade det tuffare i veckan och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) sjönk med hela 2,6 procent.
Räntorna sjönk något i veckan. Den amerikanska 10-årsräntan gick ned med 4 punkter till 1,96 procent och den svenska motsvarigheten backade 1 punkt till 2,00 procent. På valutamarknaden tappade kronan mot såväl dollar som euro. Amerikanska dollarn steg 1,5 procent till 6,42 kronor medan euron gick upp med marginella 0,2 procent till 8,47 kronor.

Bild (c) shutterstock Denis Vrublevski

Share.

About Author

Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.