- Advertisement -
- Advertisement -

Förändringar inom nordiskt CTA-index – fem fonder flyttar

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Från och med januari 2013 kommer respektive delindex inom Nordic Hedge Index (NHX) att förändras. Det första steget var att flytta fem fonder, samtliga energiförvaltare, från underkategorin Managed Futures / CTA, till Multi Strategy-kategorin. Fonderna som berörs är: Adapto Energy, Sector EuroPower Fund, Shepherd Energy, ALFA Energy Fund och NorWatt Energy AS.

Undantaget är Sector EuroPower Fund, som kommer att kvarstå inom underkategorin CTA, efter diskussioner med förvaltaren Sector Asset
Management i Norge.

“Vi kände att kategorin Managed Futures inte på ett korrekt sätt beskriver tradingstrategierna för dessa fonder och försämrar noggrannheten inom NHX CTA-delindex”, säger Kamran Ghalitschi, chefredaktör på HedgeFonder.nu.

Multi strategy är inom HedgeNordic-databaserna och Nordic Hedge Index (NHX) en hybridkategori. Det inkluderar alla nordiska hedgefonder som använder multitradingstrategier, men täcker också in strategier som inte passar in i definitionerna för de övrig kategorierna.

NHX-index kommer att genomgå vissa uppdateringar och förändringar under 2013. Urvalskriterierna för listade fonder kommer att utvidgas till att inkludera fonder och förvaltare med nordisk bakgrund eller till exempel vars investeringstema är strikt nordiskt. Enligt nuvarande regler är deltagande i indexet begränsat till förvaltningsbolag med juridisk hemvist i något av de nordiska länderna.

I slutet av januari kommer HedgeFonder.nu tillsammans med RPM att arrangera ett rundabordssamtal om den nordiska CTA-industrin Bland deltagarna finner vi AP1, Ålandsbanken Commodity Fund, ALFAKRAFT Commoditiy Fund, Coeli Spektrum, Estlander & Partners, IPM Informed Portfolio Management, Movestic, SEB Asset Selection samt RPM och Nordic Business Media.

Bild: (c) shutterstock—isak55

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

Did Energy Prices Cause This Inflation Surge?

Copenhagen – (Jesper Rangvid): You often hear that soaring energy prices, caused by supply-chain disruptions resulting from the pandemic and the war in Ukraine,...

UB Launches Forest-Focused PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – United Bankers is launching a private equity fund investing in forest and bio-based industries. The fund, named UB Forest Industry Green...

Origo’s First Ten Years on (a) Quest

Stockholm (HedgeNordic) – Long/short equity fund Origo Quest is celebrating ten years of bargain hunting in the universe of Nordic small-cap stocks. After a...

The Cycle is Back and so is Active Investing

Stockholm (HedgeNordic) – The relationship between equities and bonds has traditionally been inverse, making bonds a leading choice as a diversifier to an equities...

Alcur’s Third Win in a Row

Stockholm (HedgeNordic) – Alcur Fonder’s first hedge fund, Alcur, has been named “Hedge Fund of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer for...

Lynx is Fund Company of the Year, Says Privata Affärer

Stockholm (HedgeNordic) – Lynx Asset Management has been named “Fund Company of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer. The distinction comes after...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -