CTA

Uppstickare utmanar CTA-bjässarna i Norden

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Bland konsumentvaror är det oftast några få varumärken som tar en stor andel av marknaden. Kända varumärken som Coca Cola och Pepsi, Mc Donalds och Burger King, Boeing och Air Bus är ledande inom sina marknader. Självklart finns det ekonomiska bakgrundsfaktorer som gör att endast ett fåtal namn får en plats i solen. Men samma sak måste inte gälla för fondförvaltare.

Marknaden för nordiska Managed Futures-fonder (CTA-fonder) är till stor del koncentrerad till ett fåtal fonder som förvaltar miljardbelopp. Mest känd för de flesta är Brummer & Partners fond Lynx. En annan välkänd fond är SEB:s Asset Selection. Tittar vi lite noggrannare på den nordiska marknaden så finner vi fonder från bolag som RPM och finska Estlander & Partners.

Men därutöver finns flera förvaltare som är mer okända i de bredare folklagren men även för många professionella investerare. Den här veckan träffade vi t ex förvaltarna bakom en nystartad CTA från fondbolaget Lundmark & Co som startade igång för några veckor sedan. Vi kommer att återkomma med rapportering om deras fond Aktiv Trend inom kort.

En fond vi valt ut för en närmare titt denna gång är Coeli Spektrum. Fonden startade i juni 2008 och har alltså funnits i 3,5 år. Förvaltarna Björn Elfvin och Ingemar Bergdahl handlar systematiskt 34 marknader med två kvantitativa modeller.  Portföljen omfattar aktieindex, råvaror, räntor och valutor i USA och Europa. Merparten av avkastningen kommer från trendföljande modeller, medan ungefär en fjärdedel av signalerna som genererar affärer kommer från antitrendmodeller.

Positionerna i fonden behålls ungefär tre veckor i genomsnitt. Föga överraskande förklarar förvaltarna att olönsamma positioner avvecklas snabbt med stoploss medan vinstaffärerna som regel varar betydligt längre än tre veckor.

Fondens startår 2008 (sju månaders handel) är det hittills enda med ett negativt resultat och slutade med -1,26 %. Startåret kom man alltså på efterkälken jämfört med konkurrenterna. Men därefter har fondens resultat förbättrats avsevärt och ser lovande ut, speciellt om man tittar på de senaste avkastningssiffrorna. Sedan fondstart har Coeli Spektrum avkastat nära 38 %, motsvarande en årlig avkastning på 9,18 %. Risken, mätt som standardavvikelse, under perioden var 12,2 % vilket motsvarar en Sharpe-kvot på 0,64.

År 2011, som visade sig vara en utmaning för de flesta Managed Futures-fonder, avkastade fonden över 7 % till sina investerare. Även 2012 ser hittills lovande ut, med hyggliga 2,55 % i januari.

En möjlig svaghet, som blivit mer tydlig av att även framstående företag som MF Global gått omkull, är att handeln i fonden hittills är koncentrerad till en mäklare. Spektrum har valt ett av de mer respekterade namnen i branschen, Goldman Sachs, men bekräftar att man för diskussioner med andra företag för att hitta en kompletterande mäklare.

Coeli Spektrum är en svensk specialfond som ingår bland Coelis egenförvaltade Select-fonder och har idag cirka 230 MSEK under förvaltning.

Det som gäller i vårt mikrokosmos bland nordiska Managed Futures-fonder är lika giltigt globalt – ett fåtal namn får den största delen av all uppmärksamhet från investerarna. Utanför Norden hittar vi fonder som Winton och MAN AHL (som fyller 25 år i år). Bjässarna har många miljarder under förvaltning och en lång historik. Men ibland lönar det sig att lämna mittfåran och ge sig ut på kanten för att fånga fri vind.

Bild: (C) shutterstock.com — Anton Brand

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.