Deutsche Bank: Investerare fortsatt intresserade av krediprodukter

London (HedgeFonder.nu) – Olika kreditstrategier fortsätter att intressera investerare globalt men särskilt intresse finns för strukturerade kreditprodukter. Enligt en analys från Deutsche Banks Global Markets Strategy Research-avdelning, ser många investerare kreditmarknaderna som intressanta, trots att de ’enkla pengarna’ redan tjänats, eftersom de anser att det finns fortfarande fickor av ineffektivitet som kompetenta hedgefondförvaltare bör kunna utnyttja och därmed generera alfa.

Globalt finns det även ett ökat intresse för Asiatiska hedgefondsförvaltare och specifikt ett ökande intresse för onshore hedgefondförvaltare i Kina.

Medianhedgefonden slutade på 0.50% plus i augusti, då marknaden reagerade på positiva signaler från Euroområdet. CTA-fonder hade globalt en utmandande månad där medianfonden tappade -1.07%. Alla andra strategier hade positiv avkastning i augusti. Hittills i år är hedgefonder i genomsnitt upp 3.15%, där kreditstrategierna är upp 7.54% och s.k. Distressed är plus 7.76%.

Volatiliteten sjönk kraftigt i augusti och slutade månaden på 14.34%, en nedgång på nästan 16% jämfört med föregående månad. Bruttoexponeringen är i stort sett oförändrat på 2,35 medan nettoexponering föll med 2.79% och slutade på 0.44 i slutet på augusti. Europeiska investerare fortsätter att vara mer fokuserade på likviditet än sina kollegor i USA.

Speciellt EU-baserade family-offices och fond-av-hedgefonder fortsätter att fokusera på likviditet och de söker sig till därför till UCITS fonder.

I fokus är även icke-korrelerade förvaltare, speciellt inom sektorn råvarutrading, trots att strategin underpresterat hittills iår. Deutsche Bank ser också ett ökat intresse för strukturerade kreditprodukter.

På grund av volatiliteten och osäkerheten som råder i Europa, söker sig family office och fond-i-hedge fond investerare till Asien på jakt efter nya talanger och god avkastning. Speciellt intressant anses asiatiska long/short equity-fonder.

I Storbritannien har många investerare använt sommarmånaderna till att genomgå en strategisk översyn av sin tillgångsfördelning i syfte att genomföra strtegiförändringar under 2013. Dessa investerare är därför för närvarande fokuserade på att hantera sina befintliga portföljer och bedöma eventuella brister i sin exponering. Majoriteten använder sig av externa konsulter för att hjälpa dem med processen.

Deutsche Banks Hedgefund Capital Group har haft flera samtal med finska investerare som visar intresse för att allokera nytt kapital till UCITS-fonder. Det finns även ett ökat intresse för long/short equity – trots strategins relativt dåliga år hittills. Det finns fortfarande förvaltare inom sektorn som uppnår goda resultat och står ut bland konkurrenterna.

När det gäller ”Diskretionära” makro-strategier finns det vissa farhågor att resultaten kommer att försämras i denna för tillfället mycket politiserade marknad, men de finska investerarna har nämnt att de fortfarande är intresserade av att höra om intressanta förvaltare i sektorn.

Finska pensionsfonder tenderar fortfarande att gynna blue chip-förvalare (red: stora bolag), delvis på grund av risken för tidningsrubriker som de möter från den lokala pressen när de investerar i hedgefonder. Trots detta är det villiga att titta på högkvalitativa nystartade fonder om man känner förvaltaren sedan tidigare. Helst vill man ha förvaltare med tidigare bevisade resultat men meriterna kan även komma från en tidigare institution.

 

Bild: (c) shutterstock—Andrejs83 

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.