Diamanter: Nya tecken på stabilisering av marknaden

STOCKHOLM (Direkt) Marknaden för oslipade diamanter, som haft ett tungt år med lägre producerade volymer och sjunkande priser, visar tydliga tecken på en stabilisering.

Vid marknadsledande De Beers månatliga försäljning såldes rådiamanter för uppskattningsvis 750 miljoner dollar, den högsta volymen hittills under året.  Priserna behölls i stort sett i nivå med förra månadens försäljning.
Det skriver branschsajten Diamonds.net.
“Efter augustiförsäljningen hoppades deltagarna på ett visst mått av stabilitet och det är också vad vi sett. Överlag gick försäljningen bra, även om marknadsförutsättningarna fortfarande är svåra”, säger en representant för De Beers försäljningsorganisation Diamond Trading Company (DTC) till sajten.

Vid augustiförsäljningen sänkte DTC priset på de utbjudna diamanterna med 8-10 procent, men gjorde då också klart att ytterligare prissänkningar inteplanerades. Däremot lovade bolaget att minska produktionen för att förbättra balansen mellan utbud och efterfrågan.

Marknaden väntar sig därför ett fortsatt måttligt utbud vid de två försäljningstillfällen som återstår i år, samt under inledningen av 2013.

Hittills i år har DTC:s försäljning minskat med 17 procent, jämfört med samma period i fjol, till 4,7 miljarder dollar.

Lucara Diamond håller sin nästa auktion i slutet av november.

 

Bild: (c) aboutpixel.de—Thomas-Pieruschek 

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.