- Advertisement -
- Advertisement -

Lynx negativ även i juni – röda siffror för första halvåret 2011

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Med två negativa månader i följd i maj (-5,9%) och juni (-4,1%), vände svenska Managed Futures / CTA-förvaltaren Lynx ner till negativ avkastning för året, med en avkastning på -7,76% under 2011 per 30/6. De sektorer som bidrog till det negativa resultatet i juni var valutor, aktier och råvaror, medan räntor visar en mindre vinst, främst genererade under första halvan av månaden. Alla modelltyper, anti-trend, kortsiktiga och intermarket misslyckades med att skapa positiv avkastning, där de största förlusterna kom från de trendföljande strategierna, vilket var i linje med övriga konkurrenter inom denna sektor.

Fonden, som är en del av Brummer och Partners-familjen, leds av Jonas Bengtson, Svante Bergström och Martin Sandquist. Genom kvantitativa modeller försöker fonden dra nytta av kursrörelserna på ungefär 65 terminsmarknaden, alltifrån finansiella instrument på t.ex. aktieindex, valutor och räntor, till råvaruterminer, så som energi, metaller och spannmål. Value at Risk för finansiella marknader är långt större än den för råvaror. Lynxs huvudsakliga handelsstrategi är systematisk trendföljande, med hjälp av olika system och tidsperspektiv som sträcker sig från ett par timmar till ett år eller längre.

Sedan starten i maj 2000 har fonden gett en genomsnittlig årlig avkastning på 14,2% med en Sharpe-kvot på 0,8, där 2009 är det enda kalenderår hittills med negativ avkastning (-8,5%), och det turbulenta 2008 blev det enskilda år som bidragit mest till fondens avkastning med över 42% under den tolvmånadersperioden. Med en omsättning på ca 2.000 gånger per miljoner USD i förvaltat kapital, är fonden en ganska aktiv handlare.

Under juli månad har fonden lyckats återhämta en del av tappet från det första halvåret. Avkastningen per 15/7 var +4,3% för juli och årsavkastningen summerar därmed till -3,8% för 2011. Historiskt har Lynx lyckats ta tillbaka negativ avkastning på relativt kort tid. Dessutom har perioderna efter de negativa månaderna tidigare varit mycket lyckosamma med långa perioder med stark avkastning därefter.

Bild: (C) ferkelraggae—Fotolia.com

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...

Head of Research Havnen Leaves CARN

Stockholm (HedgeNordic) – Harald Havnen is leaving CARN Capital and his role as Head of Research to join Norway’s largest pension fund advisor Gabler...

Strand to Launch the “Essential”

Stockholm (HedgeNordic) – Former hedge fund manager Eric Strand is launching the fourth fund under his own fund boutique AuAg Fonder after receiving approval...

Back to the Old Home

Stockholm (HedgeNordic) – Carnegie’s previously announced acquisition of Carnegie Fonder has been completed. The acquisition completed under the umbrella of the newly formed Carnegie...

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...