- Advertisement -
- Advertisement -

Lynx negativ även i juni – röda siffror för första halvåret 2011

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Med två negativa månader i följd i maj (-5,9%) och juni (-4,1%), vände svenska Managed Futures / CTA-förvaltaren Lynx ner till negativ avkastning för året, med en avkastning på -7,76% under 2011 per 30/6. De sektorer som bidrog till det negativa resultatet i juni var valutor, aktier och råvaror, medan räntor visar en mindre vinst, främst genererade under första halvan av månaden. Alla modelltyper, anti-trend, kortsiktiga och intermarket misslyckades med att skapa positiv avkastning, där de största förlusterna kom från de trendföljande strategierna, vilket var i linje med övriga konkurrenter inom denna sektor.

Fonden, som är en del av Brummer och Partners-familjen, leds av Jonas Bengtson, Svante Bergström och Martin Sandquist. Genom kvantitativa modeller försöker fonden dra nytta av kursrörelserna på ungefär 65 terminsmarknaden, alltifrån finansiella instrument på t.ex. aktieindex, valutor och räntor, till råvaruterminer, så som energi, metaller och spannmål. Value at Risk för finansiella marknader är långt större än den för råvaror. Lynxs huvudsakliga handelsstrategi är systematisk trendföljande, med hjälp av olika system och tidsperspektiv som sträcker sig från ett par timmar till ett år eller längre.

Sedan starten i maj 2000 har fonden gett en genomsnittlig årlig avkastning på 14,2% med en Sharpe-kvot på 0,8, där 2009 är det enda kalenderår hittills med negativ avkastning (-8,5%), och det turbulenta 2008 blev det enskilda år som bidragit mest till fondens avkastning med över 42% under den tolvmånadersperioden. Med en omsättning på ca 2.000 gånger per miljoner USD i förvaltat kapital, är fonden en ganska aktiv handlare.

Under juli månad har fonden lyckats återhämta en del av tappet från det första halvåret. Avkastningen per 15/7 var +4,3% för juli och årsavkastningen summerar därmed till -3,8% för 2011. Historiskt har Lynx lyckats ta tillbaka negativ avkastning på relativt kort tid. Dessutom har perioderna efter de negativa månaderna tidigare varit mycket lyckosamma med långa perioder med stark avkastning därefter.

Bild: (C) ferkelraggae—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -