- Advertisement -
- Advertisement -

Lynx negativ även i juni – röda siffror för första halvåret 2011

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Med två negativa månader i följd i maj (-5,9%) och juni (-4,1%), vände svenska Managed Futures / CTA-förvaltaren Lynx ner till negativ avkastning för året, med en avkastning på -7,76% under 2011 per 30/6. De sektorer som bidrog till det negativa resultatet i juni var valutor, aktier och råvaror, medan räntor visar en mindre vinst, främst genererade under första halvan av månaden. Alla modelltyper, anti-trend, kortsiktiga och intermarket misslyckades med att skapa positiv avkastning, där de största förlusterna kom från de trendföljande strategierna, vilket var i linje med övriga konkurrenter inom denna sektor.

Fonden, som är en del av Brummer och Partners-familjen, leds av Jonas Bengtson, Svante Bergström och Martin Sandquist. Genom kvantitativa modeller försöker fonden dra nytta av kursrörelserna på ungefär 65 terminsmarknaden, alltifrån finansiella instrument på t.ex. aktieindex, valutor och räntor, till råvaruterminer, så som energi, metaller och spannmål. Value at Risk för finansiella marknader är långt större än den för råvaror. Lynxs huvudsakliga handelsstrategi är systematisk trendföljande, med hjälp av olika system och tidsperspektiv som sträcker sig från ett par timmar till ett år eller längre.

Sedan starten i maj 2000 har fonden gett en genomsnittlig årlig avkastning på 14,2% med en Sharpe-kvot på 0,8, där 2009 är det enda kalenderår hittills med negativ avkastning (-8,5%), och det turbulenta 2008 blev det enskilda år som bidragit mest till fondens avkastning med över 42% under den tolvmånadersperioden. Med en omsättning på ca 2.000 gånger per miljoner USD i förvaltat kapital, är fonden en ganska aktiv handlare.

Under juli månad har fonden lyckats återhämta en del av tappet från det första halvåret. Avkastningen per 15/7 var +4,3% för juli och årsavkastningen summerar därmed till -3,8% för 2011. Historiskt har Lynx lyckats ta tillbaka negativ avkastning på relativt kort tid. Dessutom har perioderna efter de negativa månaderna tidigare varit mycket lyckosamma med långa perioder med stark avkastning därefter.

Bild: (C) ferkelraggae—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Signs of Strong February for Nordic CTAs

Stockholm (HedgeNordic) – The year 2023 proved to be more challenging for most trend-following managers compared to the exceptional performance seen in 2022. However,...

Nominations for the 2023 Nordic Hedge Award

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic is delighted to announce the nominees for the 2023 Nordic Hedge Award. The annual event aims to distinguish outstanding hedge...

Candidates for the Rookie of the Year 2023

Stockholm (HedgeNordic) – One of the first distinctions up for grabs in the early stage of a Nordic hedge fund’s lifecycle is the “Rookie...

Jury Board to the 2023 Nordic Hedge Award

Stockholm (HedgeNordic) – The Nordic Hedge Award will distinguish outstanding hedge fund managers from and active in the Nordic region on the 24th of...

Leveraging Opportunities in Credit Markets

Stockholm (HedgeNordic) – After several years of successful bond investing through a private investment company, Nicolai Wenckheim launched an alternative investment fund in March...

ATP’s Response to Changing Equity-Bond Correlations

Stockholm (HedgeNordic) – In 2022, the usual negative correlation between equities and bonds, essential for the construction of diversified portfolios, disappeared. This rare anomaly,...

Allocator Interviews

Latest Articles

Man Institute Insights

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -