Oklart läge för Axis-bud efter storköp av hedgefond

Stockholm (HedgeNordic) – Som medier har rapporterat tidigare har den amerikanska aktivistfonden Elliott Management köpt upp 10,01% av svenska digitalkameratillverkaren Axis, vilket gör att fonden kan blockera ett utköp.

Japanska Canon, som lagt ett bud på 340:- per aktie för Axis, såg ut att gå mot en promenadseger i kampen om bolaget. Så sent som den 25 mars rekommenderade Aktiespararna sina medlemmar att acceptera budet från Canon, men bara dagar senarer stod det klart att Elliott Management, som drivs av Paul Singer, tagit en cornerposition i Axis genom köpet av 10,01%.

Paul Singer har även tidigare tagit position i bolag under uppköp för att pressa upp buden. Så skedde t.ex. 2011 när Dupont tvingades betala upp för aktierna i danska Danisco.

Canons bud, värt 23,6 mdr SEK, är villkorat av att man lyckas få accept för minst 90% av aktierna, något som just nu kan blockeras av Singer. Canon har inte kommenterat flaggningen från Elliott Management.

Paul Singer har tidigare gjort sig känd bl.a. för att i början av 2000-talet ha köpt Argentinska statsobligationer strax innan landet ställde in betalningarna. Trots att fonden tilldömts, och erhållit, miljardbelopp efter domstolsutslag i USA, Kanada och Storbritannien, nöjde sig inte Singer med det, utan tog ett argentinskt flottfartyg i beslag vid hamn i Afrika för att få ut mer. Fonden tvingades dock återlämna fartyget efter ett utslag från FN.

Bild: (c) shutterstock.com — Francesco Carta fotografo

 

 

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.