Fortsatt CTA-rally i januari

Stockholm (HedgeNordic) – Nordiska CTAs skördade till synes nya framgångar under inledningen av 2015. En genomgång av rapporterade siffror för januari månad visar att klimatet för kvantstrategier har varit fortsatt mycket gynnsamt.

Såväl Lynx som SEB Asset Selection har presterat fortsatt mycket väl under månaden där Lynx enligt eget estimat var upp 6,1 procent. SEB AS visar enligt Morningstar en uppgång om 5,1 procent på året per den 2 februari.

Även Estlander (vars Freedom fond i Sverige paketeras av Aktie-Ansvar via Graal Trend Hedge) har noterat en uppgång på 4,7 procent enligt Morningstar medan Coeli Spektrum var upp 3,6 procent enligt samma källa.

Svenskförvaltade multi-manager fonden RPM Evolving CTA Fund hade en riktigt stark januari med en uppgång på hela 9,7 procent enligt förvaltarens månadsutskick. Detsamma gäller Alfakraft Alfa Commodity som steg 8,4 procent.

I en kommentar till månadens avkastning skriver RPM att trendföljande CTAs framförallt gynnades av fallande räntor och ett fortsatt sjunkande oljepris medan fundamentalt drivna strategier även profiterade på rörelser på valutamarknaderna.

Den fundamentala makrostrategin som förvaltas av svenska IPM, IPM Systematic Macro, noterade en uppgång på 4 procent under månaden.

Månadens estimat i sammanfattning nedan:

 

FondUtveckling 2015
RPM Evolving CTA Fund (SEK)9,7%
Alfakraft Alfa Commodity8,4%
Lynx6,1%
SEB Asset Selection (SEK)*5,1%
Aktie ansvar Graal Trendhedge*4,7%
IPM Systematic Macro (SEK)4,0%
Coeli Spektrum*3,6%

 

*Utveckling sedan årsskiftet enligt Morningstar per 2015-02-02

Övriga fonders avkastning avser utveckling sedan årsskiftet per 2015-01-30 och har hämtats från respektive fondbolags hemsida alternativt månadsrapport

 

Bild: (c) Jezper—shutterstock.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.