Schweiz-kaoset skördar offer – Hedgefond utraderad

Stockholm (HedgeNordic) – Den schweiziska centralbankens beslut att släppa kopplingen till euron och låta francen flyta fritt, fortsätter skörda offer på marknaden.

Den senaste att duka under är den amerikanska hedgefondförvaltaren Marko Dimitrijevics största fond, Everest Capital Global Fund. Fonden hade vid utgången av 2014 cirka USD 830 miljoner i tillgångar under förvaltning (AuM), men förlorade i princip hela kapitalet i slutet av föregående vecka, i samband med den schweiziska centralbankens (SNB) oväntade beslut att låta francen flyta fritt gentemot euron. Det rapporterar Bloomberg, som citerar anonyma källor med insyn i fonden.

Förvaltaren Everest Capital, baserad i Miami, är specialiserad på Emerging Markets och förvaltar fortfarande sju fonder med ungefär USD 2,2 miljarder i AuM. Global Fund, som är företagets äldsta fond, hade satsat på att schweizerfrancen skulle försvagas efter att en folkomröstning röstat emot ett förslag om krav på investeringar i guld motsvarande 20% av tillgångarna för centralbanken SNB.

SNB’s beslut att avsluta kopplingen till euron, skapade förluster för Citigroup, Deutsche Bank och Barclays, liksom för hedgefonder och traditionella fonder. Francen steg som mest med 41% gentemot euron dagen då SNB fattade beslutet, den 15/1, vilket är den största uppgången någonsin i historien och steg mer än 15% mot samtliga drygt 150 valutor som Bloomberg följer.

Förvaltaren Marko Dimitrijevics startade Everest Capital 1990 med USD 8 miljoner och har sedan dess sett tillgångarna både stiga och falla i takt med att investerare rusat in och ut ur Emerging Markets-investeringar genom åren.

Tillgångarna hade under åren stigit till ca USD 3 miljarder, men när den globala finanskrisen slog till, sjönk den förvaltade volymen med USD 1 miljard.

Under 2014 steg fonden med 14,1%, drivet av kinesiska aktier och investeringar mot flera valutor, bland annat satsningen mot schweitzerfrancen.

 

Bild: (c) Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.