- Advertisement -
- Advertisement -

Schweizer-franc: Chockbeslutet skapar guldrush

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic) – Chockbeslutet den 15 januari från den schweiziska centralbanken SNB att släppa anknytningen till euron, skapade kaos, panik och konkurser i spåren av den turbulens som skapades. Efter flera års försök att på konstlad väg hålla nere värdet på den inhemska valutan, fick SNB tillslut se sig besegrad av marknadskrafterna och gav upp ansträngningen att hjälpa sin exportindustri. Schweizerfrancen rusade i höjden med så mycket som 27% mot USD.

Beslutet att frångå francens koppling till euron sker efter att SNB’s balansräkning under de senaste åren niofaldigats, från CHF 50 mdr till CHF 470 mdr, i och med centralbankens kontinuerliga köp av utländsk valuta. SNB konstaterade att situationen blivit ohållbar och tvingades kapitulera.

En konsekvens av detta blev att guldet rusade uppåt, som ett alternativ till valutasvängningarna. Tillgångarna i SPDR Gold Trust, den största börshandlade produkten uppbackad av fysiskt guld, steg med 1,4% – den största uppgången sedan augusti 2011 – till 717,15 ton guld den 15/1 då francen släpptes fri. Bloomberg rapporterar att terminshandeln i New York såg det längsta rallyt på mer än sex månader när investerare sökte efter ”säkra hamnar” som skydd mot ökad volatilitet på valutamarknaden.

”-Många köpte guld utifrån ett investeringsperspektiv”, säger Michel Cuggino, vd och portföljförvaltare på Permanent Portfolio i San Francisco, i en kommentar till Bloomberg. ”-I och med att SNB tar till så drastiska beslut för att komma ur vägen för en fallande euro, är det delvis en flykt till säkerhet och delvis en värdesäkring av tillgångar, givet valutans försvagning.”

Priset på guld har hittills i år stigit med cirka 8% och med Europas sviktande ekonomi eldat på spekulationerna att ECB kommer att utöka stimulansåtgärderna, vilket ökat efterfrågan av att värdesäkra sina tillgångar. Världsbanken kapade i förra veckan sina estimat för den globala tillväxten 2015 och en kollaps i oljepriset har skapat ytterligare oro för deflation.

Efterfrågan på guld kommer studsa tillbaka under 2015, efter två år i rad av nedgång, när konsumtionen i Asien förbättras och investerare återvänder till börshandlade guld-produkter (s.k. ETP’s), enligt HSBC Securities (USA) Inc.. Tillgångar i globala guldfonder minskade med 164 ton under 2014, när priserna för första gången sedan 1998 föll två år i rad. Detta efter en 12 år lång uppgångsfas då guldpriset stigit sjufaldigt.

 

Bild: (C) Gina-Sanders—Fotolia.com

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -