Svag tillväxt för hedgefonder inriktade mot Emerging Markets

Stockholm (HedgeNordic) –  Tillväxten för hedgefonder med inriktning mot de nya ekonomierna i världen, s.k. Emerging Markets, avstannade under årets tredje kvartal. Totalt kapital investerat i hedgefonder inriktade mot Emerging Markets ökade till 185 miljarder USD enligt den senaste HFR Emerging Markets Hedge Fund Industry Report, vilket var en ökning med 700 miljoner jämfört med slutet av årets andra kvartal.

Nettoinflödet uppgick till 300 miljoner USD och i slutet av det tredje kvartalet uppgick det totala inflödet till 3,5 miljarder USD vilket kan jämföras med ett totalt inflöde om 6,5 miljarder USD under helåret 2013.

Hedgefondindex för ryska marknaden, HFRI EM Russia/Eastern Europe, föll med -8,3 procent under Q3 och har hittills fallit -12 procent i år, i spåren av kraftigt börsfall och fallande rubel. Indexet för Latinamerika har också levererat ett negativt resultat (-5,4 procent) medan indexen för Asien, Mellanöstern och Kina har gått positivt under perioden.

”Minskade valutareserver, ökade importkostnader och lägre oljeinkomster har orsakat en större osäkerhet makroekonomiskt och geopolitiskt men också ökat möjligheterna på utvecklingsmarknaderna. Investerare som håller fast vid eller ökar sina allokeringar till utvecklingsmarknader under perioder av osäkerhet kommer troligtvis att kunna dra nytta av en efterföljande återhämtning under kommande månader”, säger Kenneth J Heinz, president på HFR till Hedgeweek.

 

Bild: (c) isak55—shutterstock.com

Share.

About Author

Moa Långbergs är frilansjournalist med inriktning på ekonomi och näringsliv samt riskansvarig på AIF-förvaltaren Pandium Capital. Hon har tidigare jobbat på East Capital och på säkerhetsföretaget Vesper Group. Moa har en magisterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.