Färre nya hedgefonder under tredje kvartalet

Stockholm (HedgeNordic) – Samtidigt som den globala hedgefondindustrins tillgångar nådde rekordnivån 2,82 biljoner USD under årets tredje kvartal saktade lanseringarna av nya fonder in. 240 nya fonder lanserades under Q3 vilket var den lägsta siffran sedan Q3 2013. Det framgår av den senaste HFR Market Microstructure Industry Report som Hedgeweek skriver om den 12 december.

Nya hedgefond-förvaltare, definierade som de med ett track-record kortare än 24 månader, överträffade det breda HFRI Fund Weighted Composite Index under Q3 och YTD 2014. De nya förvaltarna levererade i genomsnitt 0,8 procent medan index backade med -0,3 procent under Q3. YTD har nya förvaltare levererat 4,7 procent och index 2,85 procent.
Skillnaden mellan de bästa och sämsta fonderna i HFRI har minskat under året. Den bästa tiondelen steg med 28,84 procent i genomsnitt under de senaste tolv månaderna. Under 2013 steg den bästa tiondelen med 41,6 procent. Den sämsta tiondelen av fonderna sjönk samtidigt med 13,37 procent under den senaste tolvmånadersperioden, att jämföra med en försämring om 18,93 procent under 2013.
Genomsnittliga avgifter förändrades lite under det senaste kvartalet men har sjunkit något under året hittills. Den genomsnittliga förvaltningsavgiften var 1,52 procent vilket är en försämring med 1 bps jämfört med Q3 2013. Samtidigt ökade den genomsnittliga resultatbaserade avgiften med 5 bps till 18,01 procent men avgiften har ändå sjunkit med 26 bps jämfört med Q3 2013.
Bild: (c) Barmaliejus—Fotolia.com
Share.

About Author

Moa Långbergs är frilansjournalist med inriktning på ekonomi och näringsliv samt riskansvarig på AIF-förvaltaren Pandium Capital. Hon har tidigare jobbat på East Capital och på säkerhetsföretaget Vesper Group. Moa har en magisterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.