Oron visar Rysslands beroende av olja – Carnegie

Göteborg (Finwire) – Carnegies förvaltare Fredrik Colliander har gjort ett blogginlägg där han tar upp nedgången för rubeln, ryska börsen och den press som sätts på Ryssland. Återigen har det visat sig hur sårbart Ryssland är för fallande oljepriser, skriver han i en kommentar.

Ryssland har trots allt tal om att diversifiera sin ekonomi under de senaste tio åren inte kommit särskilt långt i den processen. Saudiarabiens ändring av inställning som gör att landet accepterar klart lägre oljepriser slår hårt mot Ryssland.

Vidare trappar USA upp mot Ryssland.

“Den direkta orsaken till de senaste dagarnas våldsamma nedgång är den amerikanska kongressens ”Ukraine Freedom Act of 2014”. Denna innebär att USA på ett mycket aggressivt sätt trappar upp retoriken mot Ryssland. Bland annat ska man kunna erbjuda militärt stöd till Ukraina och dessutom hotar man Gazprom med sanktioner om man inte levererar gas till Natoländer eller länder som Ukraina, Georgien och Moldavien”, skriver Fredrik Colliander.

Förvaltaren skriver vidare att det inte framgår vad som händer om länder såsom Ukraina inte betalar för gasen. President Obama har dock ännu inte skrivit under ”Ukraine Freedom Act of 2014”. Det ryktas också att han tvekar, skriver Carnegie.

Fredrik Colliander skriver att den ryska börsen nu får lida för det politiska spelet som sker.

“USA har nu ett gyllene tillfälle att klämma åt ryssarna. Tyvärr får den ryska aktiemarknaden lida för detta, åtminstone på kort sikt. På längre sikt kan det dock vara bra om Ryssland kan fås att acceptera de spelregler som gäller i världspolitiken”, skriver han.

Putin blir också allt mer utsatt.

“Putin har ju ökat sin popularitet i och med erövringen av Krim och i och med att han ha av ryssarna upplevs som en stark ledare som står upp gentemot väst. Nu när valutan befinner sig i fritt fall och de ekonomiska utsikterna för ryssarna ser allt sämre ut ser han dock allt mer ut som en förlorare”, skriver Fredrik Colliander som menar att de kommande veckorna blir mycket intressanta.

 

Bild: (c) Oleg Pchelov—shutterstock.com

Share.

About Author

Vi har en idé om att leverera nyheter inom komplementära områden till redan existerande nyhetstjänster. Områden dit tiden för de stora redaktionerna helt enkelt inte räcker till för att bevaka. Vår första tjänst är inriktad mot småbolag. Bolag som idag saknar nödvändig journalistisk bevakning. Vi skriver om bolag dit journalistens telefon aldrig ringer och aktieägarens intresse inte tillgodoses.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.