- Advertisement -
- Advertisement -

Oron visar Rysslands beroende av olja – Carnegie

- Advertisement -

Göteborg (Finwire) – Carnegies förvaltare Fredrik Colliander har gjort ett blogginlägg där han tar upp nedgången för rubeln, ryska börsen och den press som sätts på Ryssland. Återigen har det visat sig hur sårbart Ryssland är för fallande oljepriser, skriver han i en kommentar.

Ryssland har trots allt tal om att diversifiera sin ekonomi under de senaste tio åren inte kommit särskilt långt i den processen. Saudiarabiens ändring av inställning som gör att landet accepterar klart lägre oljepriser slår hårt mot Ryssland.

Vidare trappar USA upp mot Ryssland.

“Den direkta orsaken till de senaste dagarnas våldsamma nedgång är den amerikanska kongressens ”Ukraine Freedom Act of 2014”. Denna innebär att USA på ett mycket aggressivt sätt trappar upp retoriken mot Ryssland. Bland annat ska man kunna erbjuda militärt stöd till Ukraina och dessutom hotar man Gazprom med sanktioner om man inte levererar gas till Natoländer eller länder som Ukraina, Georgien och Moldavien”, skriver Fredrik Colliander.

Förvaltaren skriver vidare att det inte framgår vad som händer om länder såsom Ukraina inte betalar för gasen. President Obama har dock ännu inte skrivit under ”Ukraine Freedom Act of 2014”. Det ryktas också att han tvekar, skriver Carnegie.

Fredrik Colliander skriver att den ryska börsen nu får lida för det politiska spelet som sker.

“USA har nu ett gyllene tillfälle att klämma åt ryssarna. Tyvärr får den ryska aktiemarknaden lida för detta, åtminstone på kort sikt. På längre sikt kan det dock vara bra om Ryssland kan fås att acceptera de spelregler som gäller i världspolitiken”, skriver han.

Putin blir också allt mer utsatt.

“Putin har ju ökat sin popularitet i och med erövringen av Krim och i och med att han ha av ryssarna upplevs som en stark ledare som står upp gentemot väst. Nu när valutan befinner sig i fritt fall och de ekonomiska utsikterna för ryssarna ser allt sämre ut ser han dock allt mer ut som en förlorare”, skriver Fredrik Colliander som menar att de kommande veckorna blir mycket intressanta.

 

Bild: (c) Oleg Pchelov—shutterstock.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

FinWire
FinWirehttp://www.finwire.se
Vi har en idé om att leverera nyheter inom komplementära områden till redan existerande nyhetstjänster. Områden dit tiden för de stora redaktionerna helt enkelt inte räcker till för att bevaka. Vår första tjänst är inriktad mot småbolag. Bolag som idag saknar nödvändig journalistisk bevakning. Vi skriver om bolag dit journalistens telefon aldrig ringer och aktieägarens intresse inte tillgodoses.

Latest Articles

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -