Rhenman Healthcare sopar banan

Stockholm (HedgeNordic) – Stockholmsbaserade Rhenman & Partners Asset Management AB förvaltar en av detta års absolut bästa fonder – Rhenman Healthcare Equity L/S Fund – när vi tittar på absolut avkastning bland fonderna i Nordic Hedge Index. November månad var inget undantag.

Som HedgeNordic har rapporterat tidigare, har framgången med den hälsovårdsinriktade fonden Rhenman Healthcare varit monumental för ansvarige förvaltaren Henrik Rhenman och hans team sedan starten i juni 2009. Fondens totala avkastning sedan start är +239%. Tack vare den starka avkastningen har fonden också belönats med priset som bästa nordiska aktiehedgefond två år i rad vid Nordic Hedge Award.

Rhenman skriver i senaste månadsbrevet: ”-November månad innebar en fortsatt uppgång för världsindex som steg med nästan tre procent. Hälso- och sjukvårdssektorn gick ytterligare litet bättre. Dollarn stärktes något. Bilden av en tudelad världsekonomi med en stark amerikansk ekonomi och en svag europeisk dito var tydlig. Sjunkande oljepriser ger starkare konsumenter men innebär samtidigt minskad köpkraft på andra håll i världen och i vissa fall en minskad efterfrågan på investeringsvaror. Låga energipriser har historiskt sett varit positivt för läkemedelssektorn och detta samband har bekräftats än så länge.”

Fonden steg +3,83% under november – ett starkt resultat med tanke på den stora uppgången tidigare under året. Marknaden är fortsatt stark och gynnas uppenbarligt av starka inflöden, till följd av näst intill obefintlig avkastningspotential på räntemarknaden. Hittills i år är fonden upp hela +37,23% (per november).

”-Det positiva sentimentet är påtagligt och innefattar samtliga delsektorer. Ett undantag är dock de amerikanska sjukhusen som visar vissa tecken på svaghet.”

Henrik Rhenman skickar också upp en varningsflagg för den närmaste tiden. Till följd av den starka utvecklingen pekar han på att trots att denna tid på året brukar vara den starkaste för marknaden och fonden, har höstens uppgång troligen intecknat en del av uppgången som brukar vara under vintern.

”-Värderingarna är generellt väl underbyggda men takten i fondens ökning har varit så stark att en rekyl kan komma när man minst anar det. Det är svårt att veta vad som de facto skulle kunna utlösa en rekyl; geopolitik, sektorrotation mot cykliska företag, sektorspecifik oro, allmän avvaktan, valutaoro av något slag eller något som händer på de finansiella marknaderna, såsom turbulens på obligationsmarknaderna. Just nu känns marknaderna stabila, men vi vill påminna om att det varit två mycket starka år och det finns säkert en och annan aktör som gärna tar hem vinster om det finns minsta anledning att göra så.”

Med en inledning på december som hittills varit något turbulent på marknaderna, kommer det bli spännande att se om Rhenman lyckas följa det historiska mönstret för avslutningen av året. Vi håller tummarna för en avslutning med flaggan i topp. Törs man redan nu säga att förstaplatsen är ohotad…?

 

Bild: (c) IKO—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.