Crowdfunding: Framtiden för nya hedgefonder?

London (HedgeNordic) – Crowdfunding har vuxit till ett fenomen inom t.ex musik och filmbranschen de senaste åren och många andra sektorer har följt trenden där nya ideer och företag finanseras med hjälp av många små investerare, istället för t.ex banklån, men hittills är det få hedgefonder som lanserats på detta sätt.

Sliced Investing, en nätbaserad hedgefond platform i San Fransisco, har nu gjort detta och fått in US$2 miljoner genom crowdfunding.

Fondens grundare, Mike Furlong och Akhil Lodha, menar att en nätplatform på detta ger lägre omkostnader vilket betyder lägre avgifter och en ’demokratisering’ av hedgefondsektorn samtidigt som den ökar transparensen.

Grundarna menar att alla ackrediterade investerare (i USA måste man uppnå visa kriterier för att kunna investera i hedgefonder) borde ha tillgång till de bästa investeringarna istället för bara ett fåtal. De anser att deras tillvägagångssätt, med en online platform, kommer att attrahera investerare just pga lägre avgifter, transparens men också lägre minimi-investeringsnivå om US$20,000, och att registrera ett ett konto tar minuter istället veckor eller månader som det ofta gör hos traditionella hedgefonder och fond-i-fonder.

Venture capital firmorna Khosla Ventures, Triple Point Capital, Data Collective och angel investor Ash Fontana har alla skjutit in pengar tillsammans med Y Combinator. Alla medarbetare på Sliced har en bakgrund inom finans eller teknoloigi.

Tillsammans med sina investerare och rådgivare kommer Sliced Investing att lansera flera nya fonder på plattformen inom kommande månader och hoppas att få in US$5 miljoner fram tills februari.

Sliced Investing har ett partnerskap med Cypress Point Capital Management, en etablerad förvaltare, som råder Sliced Investing om vilka hedgefonder och strategier man ska ha på plattformen. Fonderna på plattformen är ofta nyetablerade med begränsat track record vilket ofta försvårar kapitalanskaffning på egen hand.

 

Bild: (c) isak55—shutterstock.com

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.