- Advertisement -
- Advertisement -

Tuff månad för Pharos

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Pharos Nordic Hedge, long/short equity fonden som förvaltas av norska Pharos Forvaltning AS, hade en tuff månad i september med en nedgång på 5,12 %, därmed noterade fonden sin tredje raka ned-månad då avkastningen i juli och augusti uppgick till -1,72 % respektive -2,55 %. Sedan årsskiftet noterar därmed fonden en nedgång på 4,86 %.

Pharos Nordic Hedge fokuserar sina investeringar till nordiska små- och medelstora bolag, primärt inom shipping och andra energi-relaterade sektorer, fondens mål är att avkasta 10 – 13 % årligen till ett väl kontrollerat och återhållsamt risktagande.

I en kommentar till september månads avkastning skriver förvaltaren att marknaden var lugn i termer av företagsnyheter men att aktiemarknaden var mycket händelsefull där många små- och medelstora bolag sålde av kraftigt medan de bredare indexen gick upp något. Då fonden har korta positioner i vad förvaltaren anser vara dyra, indextunga storbolag och långa positioner i vad förvaltaren uppfattar vara mer lämpligt prissatta små- och medelstora bolag blir den relativa utvecklingen mellan dessa viktig. I september konstaterar förvaltaren att en majoritet av de små-och medelstora bolagen inom olja, shipping samt relaterade industrier underavkastade marknaden med mer än 10 % vilket medförde att fonden upplevde en besvärlig månad.

Sedan fondens start är det norska småbolagsindexet upp 15 % medan motsvarande index för storbolag är upp 45 %. Detta leder förvaltaren till att konstatera att förutsättningarna för fondens strategi varit minst sagt svåra då fondens korta positioner primärt tagits i en grupp av bolag med tre gånger så hög avkastning som den grupp där långa positioner initierats.

Förvaltaren säger avslutningsvis att fundamenta dock kommer spela ut på längre sikt och att små- och medelstora bolag överavkastat sina större diton på längre sikt. Detta leder förvaltaren till slutsatsen att en normalisering kommer ske, antingen via förvärv av mindre bolag eller att marknaden återgår till mer av ett normaltillstånd. För närvarande håller dock förvaltaren fast vid en låg nettoexponering.

 Bild: (c) shutterstock—Thomas Pajot.com

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...

Playing Offense in the Net-Zero Transition

Stockholm (HedgeNordic) – The world’s adoption of cleaner energy had been ongoing prior to Russia unleashing war in Ukraine. The war and its consequences...

Resscapital’s Key Appointment in Pursuit of Awareness

Stockholm (HedgeNordic) – To capitalise on strong performance and continued asset growth in 2022, Resscapital made a key appointment to its investor sales and relations...