- Advertisement -
- Advertisement -

Sector Asset Management – positivt i januari

- Advertisement -

Stockholm (Hedgenordic.com) – Norska förvaltaren Sector Asset Management hade en överlag positiv månad i när vi summerar fondernas utveckling under januari.

Sector Sigma Nordic hade en mycket bra månad, med en uppgång på över 4% i januari, en månad med tämligen stora nedgångar på aktiemarknaderna globalt, där både fondens långa och korta boke bidrog positivt till resultatet. Fondens hedgestrategi fungerade bra, enligt förvaltaren, och portföljens avkastning kan förklaras av tre faktorer. För det första så rapporterade de toppresterande bolagen i den långa boken mycket starka resultat i januari för fjärde kvartalet 2013. För det andra så föll den strategi som fonden haft i korta boken väldigt väl ut, där oljeservicebolagen gick svagt. Det tredje skälet är att förvaltarna, efter en mycket stark marknad i december, såg en mindre attraktiv relation mellan risk/avkastning och reducerade därför den nettolånga positionen under månaden som ett sätt att hantera risken. Bruttoexponeringen bibehölls i stort sett oförändrad under månaden. Detta gav fonden skydd på nedsidan, men potential för balanserad uppgång genom aktieurvalet och sektorallokering under en turbulent månad.

Sector EuroPower befäste den senasate tidens trend med positiv avkastning och slutade januari månad på +1,4%. Vädret under månaden började väldigt varmt, men blev kallare under ett par veckor i mitten av månaden, före mildvädret återvände. Detta ledde till vissa tendenser till att testa uppsidan på intervallet, men spotpriset kom tillbaka ner så snart högre temperaturer registrerades, då optimisterna i marknaden hamrades ner återigen. Fondens portfölj utvecklades väl i både de korta och långa strategierna under månaden. Efter att ha förlorat pengar under de volatila dagarna i mitten av månaden, på grund av det kalla vädret, gjorde den milda avslutningen av januari att avkastningen återgick till acceptabla nivåer för månaden.

Healthcare index steg 0,6% under januari jämfört med en nedgång på -3,7% för de bredare aktiemarknaderna. Bortsett från de allmänna makroproblemen, dominerades månaden av resultatrapporterna, nyheter och M&A-transaktioner. Alla undergrupper inom healthcare-sektorn hade positiv avkastning under månaden, men leddes återigen av den upphaussade biotech-sektorn och special-läkemedelsbolagen. Vinsterna var bättre än väntat (med större marginal än normalt) men guidningen för 2014 var mer i linje med förväntningarna på det övergripande planet. Ungefär en tredjedel av fondens investeringsunivers rapporterade sina resultat under januari. Skillnaden mellan enskilda aktier var på en hälsosam nivå föregående månad. Sector Healthcare steg 0,85% i januari. Avkastningen genererades av många olika innehav, med leddes av biotech-innehaven. Den enda portföljen med negativt bidrag var läkemedelsportföljen. Toppresterarna under månaden var en lång position i Boston Scientific, Eli Lilly (bra vinster och positiv pipeline-data), Auxilium (spekulationer om en förestående M&A-affär) och Forest Labs (M&A). Fondens korta position i Celgene bidrog också på ett positivt sett under januari.

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -