- Advertisement -
- Advertisement -

Sector Asset Management – positivt i januari

- Advertisement -

Stockholm (Hedgenordic.com) – Norska förvaltaren Sector Asset Management hade en överlag positiv månad i när vi summerar fondernas utveckling under januari.

Sector Sigma Nordic hade en mycket bra månad, med en uppgång på över 4% i januari, en månad med tämligen stora nedgångar på aktiemarknaderna globalt, där både fondens långa och korta boke bidrog positivt till resultatet. Fondens hedgestrategi fungerade bra, enligt förvaltaren, och portföljens avkastning kan förklaras av tre faktorer. För det första så rapporterade de toppresterande bolagen i den långa boken mycket starka resultat i januari för fjärde kvartalet 2013. För det andra så föll den strategi som fonden haft i korta boken väldigt väl ut, där oljeservicebolagen gick svagt. Det tredje skälet är att förvaltarna, efter en mycket stark marknad i december, såg en mindre attraktiv relation mellan risk/avkastning och reducerade därför den nettolånga positionen under månaden som ett sätt att hantera risken. Bruttoexponeringen bibehölls i stort sett oförändrad under månaden. Detta gav fonden skydd på nedsidan, men potential för balanserad uppgång genom aktieurvalet och sektorallokering under en turbulent månad.

Sector EuroPower befäste den senasate tidens trend med positiv avkastning och slutade januari månad på +1,4%. Vädret under månaden började väldigt varmt, men blev kallare under ett par veckor i mitten av månaden, före mildvädret återvände. Detta ledde till vissa tendenser till att testa uppsidan på intervallet, men spotpriset kom tillbaka ner så snart högre temperaturer registrerades, då optimisterna i marknaden hamrades ner återigen. Fondens portfölj utvecklades väl i både de korta och långa strategierna under månaden. Efter att ha förlorat pengar under de volatila dagarna i mitten av månaden, på grund av det kalla vädret, gjorde den milda avslutningen av januari att avkastningen återgick till acceptabla nivåer för månaden.

Healthcare index steg 0,6% under januari jämfört med en nedgång på -3,7% för de bredare aktiemarknaderna. Bortsett från de allmänna makroproblemen, dominerades månaden av resultatrapporterna, nyheter och M&A-transaktioner. Alla undergrupper inom healthcare-sektorn hade positiv avkastning under månaden, men leddes återigen av den upphaussade biotech-sektorn och special-läkemedelsbolagen. Vinsterna var bättre än väntat (med större marginal än normalt) men guidningen för 2014 var mer i linje med förväntningarna på det övergripande planet. Ungefär en tredjedel av fondens investeringsunivers rapporterade sina resultat under januari. Skillnaden mellan enskilda aktier var på en hälsosam nivå föregående månad. Sector Healthcare steg 0,85% i januari. Avkastningen genererades av många olika innehav, med leddes av biotech-innehaven. Den enda portföljen med negativt bidrag var läkemedelsportföljen. Toppresterarna under månaden var en lång position i Boston Scientific, Eli Lilly (bra vinster och positiv pipeline-data), Auxilium (spekulationer om en förestående M&A-affär) och Forest Labs (M&A). Fondens korta position i Celgene bidrog också på ett positivt sett under januari.

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -