- Advertisement -
- Advertisement -

Romanesco ny konstituent i Nordic Hedge Index

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Från och med januari 2014 finns Romanesco Capital Management och deras Persistence Program med som en konstituent i Nordic Hedge Index (NHX). Romanesco kommer adderas till underkategorin Managed Futures/CTA.

Romanesco handlar en kortsiktig systematisk strategi och finns sedan mars 2013 att tillgå på Deutsche Banks managed account plattform DB Select. Även om bolaget är registrerat i Nederländerna är den nordiska kopplingen uppenbar då en majoritet av förvaltarteamet är av svensk börd med VD Joakim Agerback (bild) i spetsen.

Romanseco’s Persistence Program har handlats sedan september 2005. Under 2013 fick bolaget en signifikant kapitalinjektion då den holländska hedgefond inkubatorn IMQubator valde att investera i programmet. Detta har följts av ytterligare sådd-kapital från Australien baserade Scout Global Funds.

Persistence’s portfölj är brett diversifierad över 45 olika terminsmarknader innehållande valutor, obligationer, aktieindex och råvaror. Modellerna implementeras över olika geografiska regioner 24 timmar om dygnet med hjälp av egenutvecklade exekveringsalgoritmer. Algoritmerna letar efter mönster där priser bryter ut från historiska nivåer, syftet är sedermera att dra ned exponering efter volatilitetsspikar.

I en kommentar till 2013 års förvaltningsresultat säger VD Joakim Agerback:

“The Persistence Program slutade året upp 3,32% tack vare en stark decembermånad. 2013 var ett utmanande år för de flesta systematiska strategier, särskilt sett till volatilitet i avkastningen. Detta återspeglas dock inte i månadsresultat hos alla aktörer. Förvaltarteamet är ändå nöjd med året då målsättningen är att producera starkt riskjusterat resultat tillsammans med en tydlig diversifieringsförmåga. Bland annat april och december var tydliga exempel på denna diversifieringsförmåga särskilt på intra-month basis. Equities hade ett starkt år men var dock under stress på nedsidan vid ett flertal tillfällen. Hade några av dessa tillfällen spelat ut med momentum nedåt, så hade The Persistence Program varit positionerad som en utmärkt hedge/komplement i en portfölj.”

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -