- Advertisement -
- Advertisement -

Microsoft / Nokia deal – vy från en hedgefondförvaltare

- Advertisement -
Stockholm (HedgeNordic.com) – Nyheten för dagen var att Microsoft har kommit överens om ett avtal för att köpa Nokias mobiltelefon affär för $ 7,2 miljarder, eller cirka 47 miljarder kronor. Nokia kommer också att licensiera sina patent och karttjänster till Microsoft.
Nokias aktier hoppade 35% på nyheterna, medan Microsofts föll mer än 5%. Köpet är inställd på att vara klar i början av 2014, då omkring 32 000 Nokia-anställda kommer att överföras till Microsoft. HedgeNordic frågade hedgefondförvaltaren Inge Heydorn på Sentat Asset Management som förvaltar tech fokuserade, Thyra Technology Fund, för att kommentera affären, och här är vad han hade att säga:
“Nokia har under en längre tid kämpat med försäljningen av sina telefoner och inte lyckats hänga med i skiftet till smartphones, som dominerats av Apple och Samsung. Samarbetet med Microsoft har inte utvecklats så väl som man hoppats på hittills och marknadsandelarna har fortsatt att falla för bolaget. Microsoft har också haft svårt att vinna marknadsandelar med sitt mobila operativsystem Windows Mobile hos andra

Inge Heydorn - Thyra Hedge
Inge Heydorn

leverantörer. Marknaden konvergerar mot att integrera hårdvara och mjukvara i större utsträckning. Google har genom sitt köp av Motorola båda delarna likt Apple. Microsofts köp av Nokia ses som ett defensivt drag för att inte tappa mer mark mot sina konkurrenter och garantera sitt samarbete med Nokia som förväntades omförhandlas tidigt 2014. Dessutom har Microsoft en stor del av sin kassa utanför USA och undviker beskattning genom att göra transaktioner utanför USA. Nokia kommer efter transaktionen till störredelen att bestå av sin nätverksdel, som de senaste åren har blivit hårt konkurrensutsatt och ser en ökad press från Asiatiska spelare. För Microsoft ser vi en hög exekveringsrisk i att inkludera Nokias mobiltelefonenhet i företaget som redan är ett enormt svårt navigerat konglomerat, initialt tror vi att det kommer sätta press på Microsofts sista rad men ökar sannolikheten för att ta marknadsandelar av den mobila operativsystemmarknaden som blir viktigare när vi konsumenter blir mer mobila.”

Unknown

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -