Microsoft / Nokia deal – vy från en hedgefondförvaltare

Stockholm (HedgeNordic.com) – Nyheten för dagen var att Microsoft har kommit överens om ett avtal för att köpa Nokias mobiltelefon affär för $ 7,2 miljarder, eller cirka 47 miljarder kronor. Nokia kommer också att licensiera sina patent och karttjänster till Microsoft.
Nokias aktier hoppade 35% på nyheterna, medan Microsofts föll mer än 5%. Köpet är inställd på att vara klar i början av 2014, då omkring 32 000 Nokia-anställda kommer att överföras till Microsoft. HedgeNordic frågade hedgefondförvaltaren Inge Heydorn på Sentat Asset Management som förvaltar tech fokuserade, Thyra Technology Fund, för att kommentera affären, och här är vad han hade att säga:
“Nokia har under en längre tid kämpat med försäljningen av sina telefoner och inte lyckats hänga med i skiftet till smartphones, som dominerats av Apple och Samsung. Samarbetet med Microsoft har inte utvecklats så väl som man hoppats på hittills och marknadsandelarna har fortsatt att falla för bolaget. Microsoft har också haft svårt att vinna marknadsandelar med sitt mobila operativsystem Windows Mobile hos andra

Inge Heydorn - Thyra Hedge

Inge Heydorn

leverantörer. Marknaden konvergerar mot att integrera hårdvara och mjukvara i större utsträckning. Google har genom sitt köp av Motorola båda delarna likt Apple. Microsofts köp av Nokia ses som ett defensivt drag för att inte tappa mer mark mot sina konkurrenter och garantera sitt samarbete med Nokia som förväntades omförhandlas tidigt 2014. Dessutom har Microsoft en stor del av sin kassa utanför USA och undviker beskattning genom att göra transaktioner utanför USA. Nokia kommer efter transaktionen till störredelen att bestå av sin nätverksdel, som de senaste åren har blivit hårt konkurrensutsatt och ser en ökad press från Asiatiska spelare. För Microsoft ser vi en hög exekveringsrisk i att inkludera Nokias mobiltelefonenhet i företaget som redan är ett enormt svårt navigerat konglomerat, initialt tror vi att det kommer sätta press på Microsofts sista rad men ökar sannolikheten för att ta marknadsandelar av den mobila operativsystemmarknaden som blir viktigare när vi konsumenter blir mer mobila.”

Unknown
Share.

About Author

Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.