- Advertisement -
- Advertisement -

Microsoft / Nokia deal – vy från en hedgefondförvaltare

- Advertisement -
Stockholm (HedgeNordic.com) – Nyheten för dagen var att Microsoft har kommit överens om ett avtal för att köpa Nokias mobiltelefon affär för $ 7,2 miljarder, eller cirka 47 miljarder kronor. Nokia kommer också att licensiera sina patent och karttjänster till Microsoft.
Nokias aktier hoppade 35% på nyheterna, medan Microsofts föll mer än 5%. Köpet är inställd på att vara klar i början av 2014, då omkring 32 000 Nokia-anställda kommer att överföras till Microsoft. HedgeNordic frågade hedgefondförvaltaren Inge Heydorn på Sentat Asset Management som förvaltar tech fokuserade, Thyra Technology Fund, för att kommentera affären, och här är vad han hade att säga:
“Nokia har under en längre tid kämpat med försäljningen av sina telefoner och inte lyckats hänga med i skiftet till smartphones, som dominerats av Apple och Samsung. Samarbetet med Microsoft har inte utvecklats så väl som man hoppats på hittills och marknadsandelarna har fortsatt att falla för bolaget. Microsoft har också haft svårt att vinna marknadsandelar med sitt mobila operativsystem Windows Mobile hos andra

Inge Heydorn - Thyra Hedge
Inge Heydorn

leverantörer. Marknaden konvergerar mot att integrera hårdvara och mjukvara i större utsträckning. Google har genom sitt köp av Motorola båda delarna likt Apple. Microsofts köp av Nokia ses som ett defensivt drag för att inte tappa mer mark mot sina konkurrenter och garantera sitt samarbete med Nokia som förväntades omförhandlas tidigt 2014. Dessutom har Microsoft en stor del av sin kassa utanför USA och undviker beskattning genom att göra transaktioner utanför USA. Nokia kommer efter transaktionen till störredelen att bestå av sin nätverksdel, som de senaste åren har blivit hårt konkurrensutsatt och ser en ökad press från Asiatiska spelare. För Microsoft ser vi en hög exekveringsrisk i att inkludera Nokias mobiltelefonenhet i företaget som redan är ett enormt svårt navigerat konglomerat, initialt tror vi att det kommer sätta press på Microsofts sista rad men ökar sannolikheten för att ta marknadsandelar av den mobila operativsystemmarknaden som blir viktigare när vi konsumenter blir mer mobila.”

Unknown
close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

RFP: Absolute Return Multi-Strategy/Fund of Funds

(Global Fund Search) - A Danish Institutional Investor is searching for an absolute return strategy for an allocation of EUR 40 million. The mandate...

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...

Playing Offense in the Net-Zero Transition

Stockholm (HedgeNordic) – The world’s adoption of cleaner energy had been ongoing prior to Russia unleashing war in Ukraine. The war and its consequences...