- Advertisement -
- Advertisement -

Intervju med Inge Heydorn – Thyra Hedge Vinner HFM Awards

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Thyra Hedge är en svenskförvaltad hedgefond med inriktning mot lång/kort aktier inom fokusområdet informationsteknologi. Förvaltaren identifierar typiskt sett 4-5 investeringsteman inom teknologisektorn, där man med hjälp av omfattande fundamental analys söker investeringar som är under- eller övervärderade inom respektive tema, vilket vanligen motsvaras av 15-20 kärninnehav. Sedan starten i november 2006 har fonden visat positiv avkastning varje år, med en årlig genomsnittlig avkastning på 12,49% jämfört med NASDAQs 4,32% och HFRI 2,3% (fram t.o.m. 29 februari). Och skillnaden blir än mer tydlig när man tittar på den riskjusterade avkastningen, där Thyra uppvisar en Sharpe-kvot på 1,11 (NASDAQ 0,17, HFRI -0,01).

Thyra Hedge har
href=”https://hedgenordic.com/2012/04/thyra-hedge/”>utsetts till bästa globala long/short-hedgefond under 500 miljoner USD (Thyra f.n. cirka 80 miljoner USD) av välrenommerade HFM Awards, vilket tog som anledning för att intervjua fondens förvaltare, Inge Heydorn (Bild), för att få veta mer om fonden. Och här följer vad han hade att säga:

HedgeFonder.nu: Gratulerar till utmärkelsen från HFM, du måste vara ganska glad och stolt. Är det orättvist att sammanfatta en vinnare i kategorin för små fonder som ”bra fondförvaltare, dålig försäljare”? En karaktärsfråga till att börja med: vilken av de två föredrar du?

Inge Heydorn: Absolut bra fondförvaltare, men med det sagt så växer våra förvaltade tillgångar rätt så snabbt just nu.

HedgeFonder.nu: Att skapa Alfa är ett modeord, inte enbart bland hedgefonder. Vad är Alfa för dig och hur mäter du det? Och än viktigare, hur skapar du det?

Inge Heydorn: Vi arbetar nästan hela tiden marknadsneutral justerat för risk vilket gör att all avkastning vi genererar är alfa. Vi försöker att skapa alfa genom att analysera trender och bolag.

HedgeFonder.nu: Kan du berätta mer om hur er investeringsprocess fungerar och hur du genererar affärsförslag?

Inge Heydorn: Vi börjar med att försöka hitta stora trender inom teknologi som vi tror kommer att förändra marknaden drastiskt. Därifrån försöker vi att hitta vinnarna på denna trend.

HedgeFonder.nu: Fungerar det fundamentalt på samma sätt både på den korta och den långa sidan? Hur skiljer sig er sätt att skapa affärsidéer när ni går kort i ett företag? Tittar ni även på s.k. ”pair trading” också?

Inge Heydorn: När vi hittar en trend så hittar vi oftast också vinnarna och förlorarna på denna trend. Ett exempel är Apple mot Nokia.

HedgeFonder.nu: Hur definierar ni positionsstorlek, tidpunkt för investering och exit? Kan du berätta mer om er exitstrategi för en position? På vilket sätt skiljer sig er hantering åt mellan en vinstaffär och en förlustaffär?

Inge Heydorn: Vi lär oss alltid bolagen ingående innan vi investerar I dem och försöker sedan att alltid minst ta en position på 5%. När vi tittar på bolaget så gäller det även hur de handlas på börsen och vad som får bolagen att röra på sig. Det vill säga, i vår analys ingår bolagsanalysen men även hur en aktie handlas. Vi behandlar långa lika som korta, det är mer det att om vi har fel i analysen så stänger vi positionen direkt.

HedgeFonder.nu: I en affär som går i rätt riktning för er, skulle ni typiskt sett minska positionsstorleken och ta hem vinsten, eller öka upp den?

Inge Heydorn: Detta beror på varför aktien rör sig och om något har ändra sig. D.v.s. om bilden har blivit ljusare för bolaget och kursen går upp så säljer vi inte.

HedgeFonder.nu: Du säger att du har en Private equity-tillvägagångssätt för publika investeringar. Vad menar du med det, hur uppnår du det och vad är värdet för era investerare?

Inge Heydorn: Vi tittar på bolag med fundamental bra affärs modeller och bra kassaflöden. Väldigt viktigt är att kassaflödena funkar i både hög- och lågkonjunktur. Vi köper alltså inte bolag som vi hoppas skall bli uppköpta. Vi tittar också ingående på balansräkningen och att den ser sund ut.

HedgeFonder.nu: Er senaste portföljallokering visar en ganska stor exponering mot de nordiska marknaderna, speciellt i den långa delen av portföljen. Kan du utveckla er syn på den nordiska teknologimarkaden.

Inge Heydorn: Just nu har vi nästan ingen exponering alls mot Norden men normalt är vi ganska aktiva i regionen med allt från Nokia, Ericsson till mindre bolag som IT-konsulterna.

HedgeFonder.nu: Du tar upp Nokia som ett förslag för en negativ position. Vad är problemet med Nokia?

Inge Heydorn: Nokia har blivit omsprungna och satsar nu huset på ett ekosystem supportat av Microsoft. Ecosystemet är dock långt efter Googles och Apple och det kommer ta tid att förbättra den positionen, om det ens går.

HedgeFonder.nu: Om vi lägger alla investeringsidéer åt sidan – vilka teknologiprylar är dina favoriter och vilka använder du?

Inge Heydorn: Jag och mina barn är privat stora Apple-fans. iPAD:en går varm hemma.

HedgeFonder.nu: Har du några visdomsord från marknaden du vill dela med dig av till oss?

Inge Heydorn: Jag vet inte om jag kan addera så mycket. Jag tror att man måste jobba hårt för att ha en edge i sin analys.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -