- Advertisement -
- Advertisement -

Intervju med Inge Heydorn – Thyra Hedge Vinner HFM Awards

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Thyra Hedge är en svenskförvaltad hedgefond med inriktning mot lång/kort aktier inom fokusområdet informationsteknologi. Förvaltaren identifierar typiskt sett 4-5 investeringsteman inom teknologisektorn, där man med hjälp av omfattande fundamental analys söker investeringar som är under- eller övervärderade inom respektive tema, vilket vanligen motsvaras av 15-20 kärninnehav. Sedan starten i november 2006 har fonden visat positiv avkastning varje år, med en årlig genomsnittlig avkastning på 12,49% jämfört med NASDAQs 4,32% och HFRI 2,3% (fram t.o.m. 29 februari). Och skillnaden blir än mer tydlig när man tittar på den riskjusterade avkastningen, där Thyra uppvisar en Sharpe-kvot på 1,11 (NASDAQ 0,17, HFRI -0,01).

Thyra Hedge har
href=”https://hedgenordic.com/2012/04/thyra-hedge/”>utsetts till bästa globala long/short-hedgefond under 500 miljoner USD (Thyra f.n. cirka 80 miljoner USD) av välrenommerade HFM Awards, vilket tog som anledning för att intervjua fondens förvaltare, Inge Heydorn (Bild), för att få veta mer om fonden. Och här följer vad han hade att säga:

HedgeFonder.nu: Gratulerar till utmärkelsen från HFM, du måste vara ganska glad och stolt. Är det orättvist att sammanfatta en vinnare i kategorin för små fonder som ”bra fondförvaltare, dålig försäljare”? En karaktärsfråga till att börja med: vilken av de två föredrar du?

Inge Heydorn: Absolut bra fondförvaltare, men med det sagt så växer våra förvaltade tillgångar rätt så snabbt just nu.

HedgeFonder.nu: Att skapa Alfa är ett modeord, inte enbart bland hedgefonder. Vad är Alfa för dig och hur mäter du det? Och än viktigare, hur skapar du det?

Inge Heydorn: Vi arbetar nästan hela tiden marknadsneutral justerat för risk vilket gör att all avkastning vi genererar är alfa. Vi försöker att skapa alfa genom att analysera trender och bolag.

HedgeFonder.nu: Kan du berätta mer om hur er investeringsprocess fungerar och hur du genererar affärsförslag?

Inge Heydorn: Vi börjar med att försöka hitta stora trender inom teknologi som vi tror kommer att förändra marknaden drastiskt. Därifrån försöker vi att hitta vinnarna på denna trend.

HedgeFonder.nu: Fungerar det fundamentalt på samma sätt både på den korta och den långa sidan? Hur skiljer sig er sätt att skapa affärsidéer när ni går kort i ett företag? Tittar ni även på s.k. ”pair trading” också?

Inge Heydorn: När vi hittar en trend så hittar vi oftast också vinnarna och förlorarna på denna trend. Ett exempel är Apple mot Nokia.

HedgeFonder.nu: Hur definierar ni positionsstorlek, tidpunkt för investering och exit? Kan du berätta mer om er exitstrategi för en position? På vilket sätt skiljer sig er hantering åt mellan en vinstaffär och en förlustaffär?

Inge Heydorn: Vi lär oss alltid bolagen ingående innan vi investerar I dem och försöker sedan att alltid minst ta en position på 5%. När vi tittar på bolaget så gäller det även hur de handlas på börsen och vad som får bolagen att röra på sig. Det vill säga, i vår analys ingår bolagsanalysen men även hur en aktie handlas. Vi behandlar långa lika som korta, det är mer det att om vi har fel i analysen så stänger vi positionen direkt.

HedgeFonder.nu: I en affär som går i rätt riktning för er, skulle ni typiskt sett minska positionsstorleken och ta hem vinsten, eller öka upp den?

Inge Heydorn: Detta beror på varför aktien rör sig och om något har ändra sig. D.v.s. om bilden har blivit ljusare för bolaget och kursen går upp så säljer vi inte.

HedgeFonder.nu: Du säger att du har en Private equity-tillvägagångssätt för publika investeringar. Vad menar du med det, hur uppnår du det och vad är värdet för era investerare?

Inge Heydorn: Vi tittar på bolag med fundamental bra affärs modeller och bra kassaflöden. Väldigt viktigt är att kassaflödena funkar i både hög- och lågkonjunktur. Vi köper alltså inte bolag som vi hoppas skall bli uppköpta. Vi tittar också ingående på balansräkningen och att den ser sund ut.

HedgeFonder.nu: Er senaste portföljallokering visar en ganska stor exponering mot de nordiska marknaderna, speciellt i den långa delen av portföljen. Kan du utveckla er syn på den nordiska teknologimarkaden.

Inge Heydorn: Just nu har vi nästan ingen exponering alls mot Norden men normalt är vi ganska aktiva i regionen med allt från Nokia, Ericsson till mindre bolag som IT-konsulterna.

HedgeFonder.nu: Du tar upp Nokia som ett förslag för en negativ position. Vad är problemet med Nokia?

Inge Heydorn: Nokia har blivit omsprungna och satsar nu huset på ett ekosystem supportat av Microsoft. Ecosystemet är dock långt efter Googles och Apple och det kommer ta tid att förbättra den positionen, om det ens går.

HedgeFonder.nu: Om vi lägger alla investeringsidéer åt sidan – vilka teknologiprylar är dina favoriter och vilka använder du?

Inge Heydorn: Jag och mina barn är privat stora Apple-fans. iPAD:en går varm hemma.

HedgeFonder.nu: Har du några visdomsord från marknaden du vill dela med dig av till oss?

Inge Heydorn: Jag vet inte om jag kan addera så mycket. Jag tror att man måste jobba hårt för att ha en edge i sin analys.

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Month in Review – November 2022

Stockholm (HedgeNordic) – After a difficult end to the third quarter, Nordic hedge funds are enjoying a strong fourth quarter. The Nordic hedge fund...

A COO for Protean’s Growth Journey

Stockholm (HedgeNordic) – The founding duo of the newly-launched Swedish hedge fund Protean Select has appointed Daniel Mackey as the Chief Operating Officer of...

Tor Svelland’s Fund Tops the Ranking

Stockholm (HedgeNordic) – One month to the end of the year, Svelland Global Trading Fund of Norwegian Tor A. Svelland takes the top spot...

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

Rising Mortgage Rates and Falling Stock Prices

Copenhagen – (Jesper Rangvid): During 2022, mortgage rates have risen and stock prices have fallen, both negatively influencing households’ consumption possibilities. But how much...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...