- Advertisement -
- Advertisement -

Emeralt – låg beta i Östeuropa

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) –  East Capitals avhoppargäng Emeralt Investments med Carl Meurling i spetsen förvaltar fonden Emeralt. Emeralt, av namnet att döma, förvaltar aktier inom emerging markets och görs så på ett alternativt sätt. Fokus är centraleuropeiska länderna, baltikum, balkan, Grekland, Ryssland och Turkiet. Grekland är väl knappast en tillväxtmarknad i klassisk bemärkelse men däremot kan man lugnt säga ett ”distressed case”. Fonden har mandat att gå lång och kort samt ta derivatpositioner. Masterfonden är baserad i Västindien, men förvaltas från Stureplan. Portföljen har två övergripande inriktningar och det är långa och korta positioner i stora bolag enligt ”bottom-up stock picking” metodik, samt små och medelstora bolag vilka man endast är lång i. Utöver aktier kan man och har till viss mån använt derivat och företagsobligationer.

Fonden startade i slutet av 2007 och under inrådan av såddinvesteraren (en namnkunnig sådan noteras) så skulle fonden ha en lågbeta strategi i central- och östeuropeiska aktier med lång ”bias”. Som nystartad hedgefond så nickade förvaltarna ”ja” och när 2008 kom så dök fonden kraftigt, trots fulla mandat att gå kort. Värsta månaden blev oktober då Emeralt tappade 11,16 vilket i och för sig är klart godkänt jämfört med index som tappade 35 %, men ett underkänt resultat för en aktiehedgefond. 2008 slutade på minus 42,9 % och kort därefter så drog sig såddinvesteraren ur på grund av att denne var tvungen att anpassa sig till amerikanska kapitaltäckningsregler för banker (man var tvungen att bli bank istället för investmentbank för att få ta del av ”paketen”) och därmed rensa upp balansräkningen.
Efter 2008 kan så förvaltarna för första gången fullt ut förvalta enligt sin egen strategi om att förvalta aktier i ”emerging europe” med hård kontroll av volatiliteten. Månatliga volatiliten ligger härifrån kring 5-6 %, vilket får anses bra, men hur den dagliga volatiliteten ser ut är förmodligen en annan femma. Avkastningen under 2009 och 2010 var ca 31 respektive 16 %. God avkastning givet risken och betastudien visar ett mycket lågt beta vilket innebär att förvaltarna skapat avkastningen till stor del oberoende av den generella marknadsutvecklingen.
2011 backade fonden med 7,58 % vilket är i nivå med flertalet andra lång/kortförvaltare, till Emeralts fördel kan då nämnas att fondens avkastningsambition ligger klart högre än gängse fond inom strategin långkort och det utan att nyttja någon större belåning. Emeralt är ett intressant alternativ till long only exponering mot emerging europe, men investeraren får räkna med viss ”downside capture”, något som en long only investerare förhopningsvis redan räknat med.
Bild: (C) shutterstock—archerix

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest Articles

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -