- Advertisement -
- Advertisement -

Råvaruterminer fungerar som orkanförsäkring

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Atlantens orkansäsong löper officiellt från första juni till sista november. Dock är det först under sensommaren och hösten som de riktigt stora och förödande orkanerna brukar uppträda. Det är främst Karibien, Mexiko och USA:s syd- och ostkuster som är mest utsatta för orkanerna. Värsta året i modern tid var 2005 med bland annat Katrina som ödelade stora delar av New Orleans i Louisiana. Många råvaror påverkas direkt av orkanerna.

Råolja och naturgas utvinns i mexikanska golfen och orkaner gör att produktionen ligger nere då plattformarna måste evakueras. Om de skadas kan produktionsstoppen bli långvariga. Med ny teknik för utvinning av skiffergas och skifferolja samt Kanadas ökade oljeproduktion minskar dock betydelsen av produktionen i mexikanska golfen. Många raffinaderier ligger längs kusterna och därmed påverkas oljeprodukt såsom bensin, diesel och flygfotogen av orkanerna. Ofta får produktionen stoppas i förebyggande syfte. Även distributionen – lastning och lossning från oljetankers och med pipelines – kan störas av orkanerna. Självklart påverkas jordbruket också. Den råvara som brukar lyftas fram när det gäller atlantiska orkaner är apelsinjuicen. Det beror på de stora apelsinodlingarna i Florida där orkaner kan ödelägga hela odlingar.

NaturalGas

Terminsmarknaderna på råvaror har en viktig funktion med tanke på orkanerna. Genom terminerna kan konsumenterna försäkra sig mot de branta prisuppgångar som produktions- och distributionsstörningar orsakade av orkanerna kan leda till. Spekulanter – såsom hedgefonder – erbjuder denna försäkring givet att premien är stor nog. Konsumenternas vilja till att prissäkra sig skapar ett så kallat hedgningstryck vilket driver terminskurvorna till en ökande grad av contango, det vill säga att terminspriset ligger över spotpriset.

På kort sikt domineras avkastningen på råvaruinvesteringar av spotpriset men på längre sikt beror avkastningen på utseendet av terminskurvan. Ett väldigt tydlig exempel på detta är den amerikanska naturgasen. Utöver premierna under orkansäsongen, är det annars också vanligt att den handlas i contango beroende på hedgningsbehov, kostnaden för att lagra naturgas med mera. Nedan finns ett diagram på andrakontraktet i naturgas och den största ETFen på amerikansk naturgas, United States Natural Gas Fund. ETFen köper förstakontraktet och rullar det månatligen till andrakontraktet. Den har funnits sedan 2007 och har idag tillgångar på knappt en miljard USD. Skillnaden mellan kurvorna är den ackumulerade terminsstrukturen. Diagrammet tyder på att det varit konsumenterna som varit villiga att betala en premie för att prissäkra sig. Den typiska hedgefonden har erbjudit detta genom att i genomsnitt hålla en kort position i amerikansk naturgas.

 

Bild: (c) Fotolia_12499998_Subscription_L

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Anders Blomqvist
Anders Blomqvist
Anders Blomqvist arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken, dels som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund och dels med tillgångsallokering och portföljkonstruktion. Anders erhöll sin doktorsexamen i optimeringslära och systemteori vid matematiska institutionen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm 2005.

Latest Articles

Estlander Awaiting the Black Swan

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish systematic asset manager Estlander & Partners has been in the business of providing so-called “crisis alpha” for decades through one...

Niche Opportunities in Private Credit Amid Record Dry Powder Levels

Stockholm (HedgeNordic) – The evolution of private credit as an asset class has been remarkable, attracting increasing allocations from investors. Assets under management by...

Tidan Readies Systematic Macro Launch with Linus Nilsson

Stockholm (HedgeNordic) – Stockholm-based fund boutique Tidan Capital is broadening its suite of strategies with the upcoming launch of its systematic macro initiative in...

Chelonia to Embrace Long-Biased Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite securing a spot among the top 15 best-performing Nordic hedge funds this year as a market-neutral fund, Chelonia Market Neutral...

Nykredit Hedge Funds Battle to Reverse Downtrend in Assets

Stockholm (HedgeNordic) – Despite showing improved performance, the fixed-income hedge fund trio at Nykredit Asset Management is struggling to reverse a downward trend in...

“Boring” Short Sellers Partner with Sector for Fund Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Renowned short seller Andrew Left has been quoted as saying that short sellers are becoming “a dying breed.” Despite the departure...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -