- Advertisement -
- Advertisement -

Nordic Hedge Award – Fondförvaltare i debatt

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Under onsdagens Nordic Hedge Award, där de främsta hedgefondförvaltarna i Norden prisades för sina framgångar, hade flera kända förvaltare och investerare samlats för en paneldebatt. På plats fanns Martin Källström från Första AP-fonden, Mikael Spångberg från Nektar Asset Management, Peter Warren från Warren Capital och Gustav Fransson från Coeli. Temat för debatten var det nuvarande läget för hedgefonder i Norden och den framtida utvecklingen.

Debatten leddes av Thomas Raber från Alvine Capital och han började med frågan varför nordiska hedgefonder är så pass framgångsrika internationellt sett. Mikael Spångberg svarade att Sverige, en öppen exportdriven ekonomi med egen valuta, har visat sig vara en bra grogrund. Till exempel har flera förvaltare startat sina karriärer på treasury-avdelningar. En väl utvecklad aktiemarknad samt ett stort intresse för placeringar, jämfört med många andra länder, har säkert varit viktiga faktorer. Peter Warren jämförde Sverige med Norge och påpekade som exempel att optionsmarknaden växte fram på ett imponerande sätt i Sverige, ivrigt påhejad av finansmarknadens aktörer, medan samma utveckling i Norge hela tiden har hindrats av olika regleringar och motstånd från många håll.

[metaslider id=14137] Som en fortsättning på jämförelsen mellan Sverige och Norge tog Thomas Raber upp de geografiska aspekterna. Bryr sig förvaltare om ifall investeringar är lokala eller inte? Gustav Fransson svarade att det inte spelade någon roll men givetvis förenklar det kommunikationen om det är nära till olika förvaltare. Han påpekade också att ett litet finansiellt kluster med många förvaltare är en av den svenska marknaden fördelar. Martin Källströms åsikt var att geografin bara spelade en ytterst marginell roll, om ens någon roll alls. Martin påpekar att vikten av ett visst geografisk läge dock kan variera mellan olika investerares specifika förutsättningar avseende förvaltaraccess, resurser och portföljstorlek. Peter Warren lyfte fram två aspekter vid val av marknad; vilka regleringar som finns och hur korrelationen är med övriga marknader.

Hur ser då framtiden ut för hedgefonder? Thomas Raber lämnade över frågan till panelen och Gustav Fransson påpekade att det finns många bra förvaltare men problematiken ligger i att växa och skapa större fonder för institutionella placerare. Mikael Spångberg menade att det finns ett bra kollegialt klimat i branschen. Han hoppades på en fortsatt tillväxt och att nästa års Nordic Hedge Award skulle få ännu fler besökare.

En fråga som kom från publiken var ifall större förvaltare skulle kunna placera i mindre fonder och därigenom stärka branschen? Mikael Spångberg svarade att han genom åren ofta har placerat kapital i mindre nystartade hedgefonder och att den typen av ”seed-verksamhet” finns i olika former på marknaden. Martin Källström menade att det avgörande givetvis är att hitta det bästa givet varje investerares specifika syfte. Syftet med hedgefondinvesteringar för AP1 är att göra hela tillgångsportföljen mer robust. Att stödja en viss typ av hedgefonder för den goda sakens skull passar naturligtvis inte det syftet.

För investerare med andra syften, såsom att stödja den nordiska hedgefondindustrin, skulle självfallet investeringar i mindre nordiska fonder kunna motiveras.

Bild: (c) Nordic Business Media AB / HedgeFonder.nu

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...