- Advertisement -
- Advertisement -

Optimismen ökar i USA

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Under förra veckan kom de definitiva inköpschefsindexen, vilka bekräftade de preliminära siffrorna från tidigare vecka. Index för bland annat Japan, Sverige, Storbritannien och hela EMU sjönk i oktober jämfört med september med samtliga noteringar under 50, vilket indikerar en avmattning i ekonomin. I USA och Kina var det däremot gladare tongångar med högre indexsiffror i oktober och dessutom över 50, vilket indikerar expansion i dessa ekonomier. Med tanke på att USA och Kina är världens två största ekonomier, ger dessa siffror viss optimism.

I USA kom det dessutom överraskande starka jobbsiffror som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 171 000 personer i oktober. Det var mycket bättre än väntade 121 000 personer. Även hushållen har blivit mera optimistiska och konfidensindex för amerikanska hushåll ökade i oktober. En ökad optimism har visat sig i bättre försäljning i detaljhandeln som gick upp med 5,0 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året.

Det som dock oroar investerarna i USA just nu är ett eventuellt finanspolitisk stup som går under benämningen ”Fiscal Cliff”. Det innebär att åtstramningar i form av automatiska skattehöjningar och utgiftsminskningar träder i kraft i början av 2013 om inte politikerna enas om någon annat. Vissa bedömare tror att stupet skulle sänka den amerikanska ekonomin i en djup lågkonjunktur. Den här veckan är det presidentval i USA där utfallet kommer att avgöra hur man kommer att hantera det finanspolitiska stupet och många andra frågor.

I Europa är det fortsatt Spanien som spökar. Statistiken visade att Spaniens ekonomi krympte för femte kvartalet i rad och att landets BNP minskade med 1,6 procent det senaste året. Spaniens detaljhandel rasade dessutom med 10,9 procent i september jämfört med samma månad förra året. Kreditvärderingsföretaget Fitch sänkte i veckan kreditbetyget för den spanska regionen Baskien med två steg till BBB+. Orsaken är att den fortsatt svaga ekonomin i Spanien har försvagat den ekonomiska utvecklingen i området.

Även för hela euroområdet är lågkonjunkturen märkbar. Arbetslösheten i EMU ökade till rekordhöga 11,6 procent i september med en ungdomsarbetslöshet på hela 23,3 procent. Även Tyskland visade en överraskande ökning av arbetslösheten till 6,9 procent.

De globala finansmarknaderna reagerade olika under veckan med uppgångar för aktier och nedgångar för råvaror. Globala aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 0,6 procent och Stockholmsbörsen ökade med 1,2 procent. Råvaror hade däremot ytterligare en tuff vecka och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tappade 2,0 procent under veckan.

Räntorna fortsatte att sjunka. Den amerikanska 10-årsräntan sjönk med 3 punkter till 1,72 procent och den svenska motsvarigheten backade med hela 10 punkter till 1,46 procent.

På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot den svenska kronan. Dollarn gick marginellt upp med 0,1 procent till 6,71 kronor medan euron backade med 0,8 procent till 8,61 kronor.

Bild: (c) shutterstock—Lightspring

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -