- Advertisement -
- Advertisement -

25 år sedan kraschen på Wall Street

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Häromdagen var det 25 år sedan “Kraschen på Wall Street.” Det har fått den numera norgebaserade engelsmannen Peter Warren, investeringsansvarig på Warren Capital AS, att på sin blogg reflektera över den finansiella utvecklingen.

– Finansinspektionen kan ha valt att publicera skriften “Finansiell utveckling” av den anledningen.” Ett av de problem som den norska Finansinspektionen ser är s.k. “crowded trades”. Detta är normalt en term som används för att beskriva att för mycket “dumma” pengar investeras i samma tillgång, skriver Warren på sin blogg.En av de mest “crowded” investeringar vi upplevt var teknologiaktier under år 2000.- Historien visar att köparna var privatpersoner och fonder. De flesta hedgefonder som var inblandade ansåg att uppgången var baserad på för höga förväntningar och ren galenskap. Experterna hade sålt sådana aktier kort och bidrog till att hålla tillbaka uppgången, inte förstärka den. Utan röster som påpekade galenskaperna skulle med all sannolikhet utfallet ha blivit än värre, säger Warren.- Det är i dagarna som sagt 25 år sedan “The Crash of 1987”. På den tiden fanns det få hedgefonder och eftersom aktierna hade stigit kontinuerligt under fem år, var den allmänna uppfattningen att detta skulle fortsätta. Denna historia skulle komma att återupprepas under 2008, säger Warren.- Den kraftiga fallen på börserna 1987, 2000 och 2008 skylldes alla på “crowded trades” och bristen på nyanserade åsikter, säger Warren. Den väsentligaste delen av detta kapital kommer från vanliga fonder som inte har anledning att trycka på bromsen när det börjar gå fel. Vägverket skulle aldrig släppa ut en bil med sådana egenskaper på norska vägar. Finansinspektionen är emellertid mer bekymrad för bilar som har bromsar än de utan dem.- Det har inte varit mycket lärande under dessa 25 år, konstaterar Peter Warren.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -