Indiens centralbank lämnar styrränta på 8,00%

STOCKHOLM (Direkt) Indiens centralbank, RBI, lämnade på måndagen reporäntan oförändrad på 8,00 procent, medan den omvända reporäntan lämnades oförändrad på 7,00 procent. Enligt Bloomberg News väntade sig 32 av 35 tillfrågade analytiker att reporäntan såväl som den omvända reporäntan skulle lämnas oförändrade. Tre analytiker trodde på en sänkning med 0,25 procentenheter. Reservkraven sänktes samtidigt till 4,50 procent från 4,75 procent. 33 av 35 tillfrågade analytikerna hade räknat med oförändrade reservkrav, medan två trodde på en sänkning med 25 punkter. Indiens centralbank ändrade styrräntan senast den 17 april, då den sänktes med 0,50 procentenheter. RBI skriver att regeringens agerande på senare tid har banat väg för en mer gynnsam tillväxt- och inflationsdynamik. Flera utmaningar kvarstår, där en är ihållande inflation. “Men då policyagerande för att stimulera tillväxt blir verklighet, så kommer penningpolitiken att stärka den positiva inverkan från detta agerande genom att behålla fokus på inflationshanteringen”, skriver centralbanken. Pristrycket och Indiens budget- och bytesbalansunderskott hämmar samtidigt en starkare policyrespons mot tillväxtriskerna, enligt centralbanken.

Bild: (c) shutterstock—Suto-Norbert-Zsolt

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.