- Advertisement -
- Advertisement -

Varför Indien nu?

- Advertisement -

Stockholm (HegdeFonder.nu) – Den indiska marknaden upplevde betydande förluster under 2011 och jämförelseindexet CNX Nifty föll 25 % i INR och 37 % räknat i USD, vilket gjorde det till ett av de sämst presterande indexen globalt sett under denna period. Osäkerheten i Europa samt ytterligare problem på hemmamarknaden höll tillbaka Indien under denna period – lägre än förväntad tillväxt för nyckelmakroindikatorerna, minskande företagsvinster på grund av stigande räntekostnader och nära 14 % svagare valuta, utöver den fortsatta bristen på handling från regeringens sida. Mest oroande, om än förväntat på senare tid, har varit den avstannande BNP-tillväxten som under fjärde kvartalet 2011 föll till nära 6 %, en av dess lägsta nivåer sedan 2009 och den globala finanskrisen.

Medan servicesektorn och jordbrukets tillväxt har bestått så har industri och tillverkning haft en signifikant avstanning och inköpssidan har återspeglat en betydande nedgång inom konsumtion och en tillbakagång i investeringsbehov. Noterbart är att denna avstanning har sammanfallit med centralbankens ihärdiga räntehöjningar över de senaste sex kvartalen. Samtidigt har inflationen envist legat kvar högt på mellan 8,5 och 10 % under perioden. Överhuvudtaget är den indiska makroekonomiska situationen, som befinner sig i en smärtsam cyklisk avmattning, inget annat än utmanande.

Var är vi idag?

2012 kunde inte ha börjat på ett mer överraskande sätt då Indien visat sig vara den bäst presterande marknaden i världen och har stigit med solida 23 % i USD termer (1 jan – 9e mars). Utländska investerare har skyfflat in rekordstora 7 miljarder dollar i sekundärmarknaderna under denna period, jämfört med magra 500 miljoner under hela 2011. Rallyt i den indiska aktiemarknaden får sin styrka från förväntningar om förbättringar från staten, samt fiskal konsolidering, vilket har saknats under de senaste par åren. Ekonomin har förbättrats också, om än med ett mer modest tempo än marknaden, med en inflation på moderata 6,6 % under januari 2012 (ner från toppen 2011 på 9,5 %) och den industriella tillväxtsdämpningen har gradvis bottnat ut med tydligare signaler om att återhämtning kommer synas inom de kommande månaderna.

Vad gör Indien till en attraktiv marknad igen?

Tillväxt: Indiens konstanta attraktion hos globala investerare har varit dess löfte om tillväxt vilket fick ett hårt slag under de två senaste åren på grund av ovan nämnda skäl. Hur som helt, som vi ser det, så är avmattningen klart cyklisk i sin natur med de flesta stora strukturella drivkrafterna hos en underpenetrerad ekonomi fortfarande relativt intakta. Medan många är avfärdande till Indiens förmåga att återfånga sin tidigare tillväxt om 8-9 %, måste man ändå tillkännage att en BNP tillväxt om 6-7 %, vilket är fullt möjligt att uppnå utan större policystöd, skulle göra Indien till den näst snabbast växande ekonomin i världen (med Kina inte långt framför med en förväntad tillväxt om 7,5 %). Dessutom skulle landet behålla sitt “optionsvärde” om att nå 9 % tillväxt, vilket hålls tillbaka främst på grund av bristande policy och statliga begränsningar, vilka kan komma att adresseras inom dagarna som kommer.

Den största positiva överraskningen för den indiska ekonomin skulle kunna komma från en snabb minskning av inflationen under 2012. Inflationen är nu redan under centralbankens mål om att nå 7 % vid slutet av mars 2012. Vidare, tackvare samspel mellan olika faktorer inklusive (i) hyfsat snabb minskning av matpriser, (ii) förväntan om stabila oljepriser, (iii) internationella råvarupriser fortsatt under prispress och (iv) baseffekten av att inflationen förväntas ligga bunden inom spannet 5 till 6 % under större delen av 2012 kan komma att ha överraska positivt. Detta kommer förmodligen att hjälpa centralbankens ansträngningar att sänka räntorna för att stimulera ekonomin. Sedan början av 2012 har Reserve Bank redan minskat Cash Reserve Ratio med 1,25 % och kommer revidera ner till 1,5 % under det kommande året.

Slutligen, indiska marknadsvärderingar erbjuder fortfarande en uppsida trots det senaste skarpa rallyt. Vår vy är att Indien är i en cyklisk avmattning snarare än en strukturell avmattning och att den senaste säsongens företagsvinster stödjer fortfarande en vinsttillväxtprognos om 13-14 % i år (jfr 8,5 % förra året) med möjlig uppsida från lägre räntor och råvarusidor. Vid 13,5 gånger 2013 års vinster handlas Indien nu med en 15 procentig rabatt jämfört med sitt långsiktiga snitt. Marknaderna kan mycket väl komma att leka ta fatt med vinsttillväxten då den ökat med 50 % sedan toppen 2008 och marknaderna fortfarande är nere med 20 % under samma period. När räntorna har toppat och statliga interventioner förmodligen förbättras kan vi förvänta ett starkt cykliskt rally i marknaderna. Marknaderna kommer med sina naturliga utmaningar men är också kända för att bestiga berg av oro.

Gemini MOSt India Fund:

till skillnad från många andra fonder som förvaltas av team baserade utanför Indien, är förvaltarna baserade i Mumbai. Portföljen förvaltas av Motilal Oswal Asset Management Company (MOAMC), ett dotterbolag till Motilal Oswal Financial Services Group en av de största och snabbast växande indiska företagen inom finansiella tjänster med 1289 kontor i 548 städer runt om i Indien. Med ett track record som står ut från mängden och djup kunskap om Indiens ekonomi. MOST förstår marknadstrenderna och invsteringspotentialen i subkontinenten från ett lokalt perspektiv.

Förvaltarna använder en “high-conviction approach” och väljer 20-30 undervärderade indiska företag med potential att generera hög avkastning.

Under 2011 vann de flesr utmärkelser för sin forskning än någon annan i Indien och har levererat excellent riskjusterad avkastning i sina portföljer sedan de lanserade sin värdestrategi för sju år sedan.

2007 lanserade MOST konceptet Indiens nästa triljon dollar era och identifierade de sektorer och aktier som kommer göra vinst under den perioden. Efter att ha blivit suveräna år 1947 så tog det Indien över 60 år att skapa sin första triljon dollar BNP, året 2008. Sedan dess har Indiens BNP redan vuxit till 1,3 triljoner dollar och då ekonomin växer med 15 % om året i nominella termer så tror MOST att landets BNP kommer stiga till över två triljoner dollar till 2015; detta momentum kan fortsätta om exemplet som sattes av den andra asiatiska jätten, Kina, fortfarande är sant.

Bild: (C) shutterstock—Aleksandar Todorovic 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Stuart Alexander
Stuart Alexander
Stuart Alexander har arbetat mer än 20 år inom finansindustrin och har bland annat arbetat inom Private Banking, Family Office, s.k. Multi Managers och privatmäklarfirmor, liksom hos andra kapitalförvaltare - till exempel som chef för distribution på Invesco, Försäljningsdirektör på Insight och verkställande direktör för Close Investments. Idag är Stuart Alexander verkställande direktör för Gemini Investment Management Ltd som erbjuder externa försäljningstjänster och samarbetar med ett begränsat urval kapitalförvaltare i Storbritannien och globalt genom samarbeten i Europa och Asien. www.gemini-im.com

Latest Articles

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -