- Advertisement -
- Advertisement -

Starkaste inledningen sedan år 2000 för hedgefonder

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter år 2011 då globala hedgefonder backade -5,26% enligt HFRI,  ser hedgefonder hittills under 2012 den starkaste inledningen på ett enskilt år vad gäller avkastning, sedan 2000. Uppgången är bred, där strategier som underpresterande förra året bidrar starkt till uppgången.

Uppgången i HFRI Fund Weighted Composite Index med 2,14% i februari gör att förra årets nedgång i princip är återtaget. Aktiehedgefonder har haft det tydligaste positiva bidraget till uppgången i HFRI-index under 2012, där HFRI Equity Hedge Index steg 6,9% under februari. Uppgångarna var breda även bland understrategierna inom Equity Hedge-index, inklusive Fundamental Tillväxt, Kvalitetsbolag och Energi, där endast Short Bias-fonder (fonder med korta positioner mot marknaden, reds anm.) avvek från uppgångarna.

Den positiva utvecklingen under 2012 har varit breda, över alla större strategier, där Event Driven, Relative Value Arbitrage och Macro visar uppgångar under början av 2012. Aktie-, M&A and kreditkänsliga strategier har rapporterat starka uppgångar, HFRI Event Driven Index steg 1,9% i februari (+4,6% ack 2012) med signifikant positivt bidrag från Aktiviststrategier och Special Situations. Likartat visade fixed income-baserade Relative Value Arbitrage-fonder uppgångar på 1,7% i februari (+3,6% ack 2012) när spreadar blev tajtare och stark likviditet bidrog till positiv utveckling inom Arbitrage. Macrofonder har också rapporterat positiva resultat trots volatila miljön för råvaror och trendföljande strategier. HFRI Macro Index, som steg 1,2% i februari, har stigit 2,4% hittills under året trots nedgångar bland de flesta råvarubaserade hedgefonderna. Systematiska, trendföljande Macrofonder steg 1,1% i februari och har gett en avkastning om 1,5% under 2012.

Emerging Markets-hedgefonder har också rapporterat starka siffror, där HFRI Emerging Markets (Total) Index steg 4,3% i februari och 9,3% för de två första månaderna av 2012. Även om uppgångarna har varit starka inom hela Emerging Markets-regionen har den starkaste uppgången (12,7% ack 2012) var bland fonder som investerar i Ryssland och Östeuropa.

HedgeFonder.nu tittar närmare på tillväxtmarknaderna i ett specialtema som startade 19 mars.

 
Bild: (C) shutterstock-argus

 

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Month in Review – November 2022

Stockholm (HedgeNordic) – After a difficult end to the third quarter, Nordic hedge funds are enjoying a strong fourth quarter. The Nordic hedge fund...

A COO for Protean’s Growth Journey

Stockholm (HedgeNordic) – The founding duo of the newly-launched Swedish hedge fund Protean Select has appointed Daniel Mackey as the Chief Operating Officer of...

Tor Svelland’s Fund Tops the Ranking

Stockholm (HedgeNordic) – One month to the end of the year, Svelland Global Trading Fund of Norwegian Tor A. Svelland takes the top spot...

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

Rising Mortgage Rates and Falling Stock Prices

Copenhagen – (Jesper Rangvid): During 2022, mortgage rates have risen and stock prices have fallen, both negatively influencing households’ consumption possibilities. But how much...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...