CTA

Positiv avkastning för hedgefonder under juli månad

London (HedgeFonder.nu) – Under juli månad var avkastningen för hedgefonder positiv, med HFRX Global Hedge Fund index upp 0.5%. Speciellt bra gick det för trendföljande CTA hedgefonder som enligt Newedge Trend Sub-Index avkastade 4.8% i juli.

Anthony Lawler, portföljförvaltare på GAM, sade i ett uttalande att juli var en uppmuntrande månad då individuella förvaltare i alla hedgefond-strategier åstadkom en positiv avkastning med flera procentenheter eller mer. Han sade även att det var särskilt tilltalande att se Global Macro-strategier få en stabil utveckling under månaden även om aktiemarknaderna gick upp, då de flesta Global Macro-förvaltare fortsätter att vara tveksamma till de globala tillväxtutsikterna.

Drivkrafterna bakom avkastningen i juli varierar, enligt Lawler. Avkastningen kom från flera källor och från positioner inom olika tema, geografier och tillgångsklasser. Förvaltare inom kredit och relative-value gjorde bra ifrån sig inom ABS (Asset-Backed Security) och långa kreditpositioner. Inom Global Macro, inklusive CTA fonder, kom avkastningen från långa positioner i olika typer av spannmål, etc. (s.k. soft commodities), långa globala obligationer, långa positioner i US dollar, Australiensiska dollar och korta positioner i euro.

Lawler anser att det är uppmuntrande att se den variation som fanns inom handel som drev avkastningen vilket tyder på att juli inte bara var en ’risk on’ eller ’risk off- månad, utan förvaltningen belönades i många fall av en mer nyanserad åsikt vad gäller riktningen.

Juli var en hackig månad för aktiemarknaderna och de mer riskfyllda tillgångsklasserna generellt. MSCI World Index gick upp 1.3% men under månaden bytte den riktning vid fyra olika tillfällen och gick upp och ner mer än 3% varje gång. Kreditmarknaderna visade samma slags volatilitet men visade en uppgång i slutet på månaden. ABS och speciellt RMBS (Residential Mortgage-Backed Security) hade en stark månad då investerare fortsatte sin flytt mot bättre avkastning än de som finns att få genom de ”säkrare” statsobligationerna. Råvaror hade också en stark månad tack vare sojabönor, vete och majs som gick upp kraftigt på grund av oro för framtida brist i tillgång av dessa råvaror orsakat av torkan i USA.

Bild: (c) shutterstock_-worradirek

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Comments are closed.