Livförsäkringsutredningen föreslår ej fri flytträtt

STOCKHOLM (Direkt) Livförsäkringsutredningen, som väntas läggas fram för regeringen den 28 september, kommer inte att föreslå fri flytträtt på allt pensionskapital. Det skriver Placera.nu efter att ha fått uppgifterna bekräftade av Finansdepartementet.

Enligt Placeras uppgifter blir det inte fri flytträtt på allt pensionskapital. Förmånsbestämda pensioner, alltså pensioner där arbetsgivaren garanterar att du får en viss procent av din slutlön i pension, kommer även i fortsättningen vara inlåsta, om det blir som utredaren föreslår.

Premiebestämda pensioner – vars storlek avgörs av hur god avkastning din pension haft och hur höga avgifterna är – föreslås få fri flytträtt.

Fribrev, som är en pensionsförsäkring dit det inte längre betalas in några pengar exempelvis på grund av att din anställning har upphört, föreslås få retroaktiv flytträtt inom alla premiebestämda pensioner, även kollektivavtalade.

Förslaget, som har lagts fram för en expertgrupp, beskrivs som en kompromiss för Placera.nu.

“Några vill ha fri flytträtt på allting, men vi tycker oss se en samsyn att det här ändå är så bra man kan komma”, sade Gabriella Johansson vid Finansdepartementet.

I dag finns flytträtt för pensionsförsäkringar tecknade efter 2006, men pensionskapital som betalades in innan dess är till stora delar fortfarande inlåst hos det pensionsbolag som pensionsspararen en gång valt.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.