- Advertisement -
- Advertisement -

Catellas företagsobligationsfond börjar leverera

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter två år med avkastning nära noll för Catellas Nordic Opportunities Fixed Income Fund, har man under 2012 fått en mycket ljusare start. Fonden, som lanserades i december 2010, har stigit med 1,26% i juli (OMRX T Bill 0,09%) vilket gör att den ackumulerade avkastningen för året är 5,83% (0,81% för OMRX T Bill). Den senare delen av sommaren 2011 förstörde vad som fram till dess hade varit ett rent papper med svarta siffror för fonden när man förlorade -2,57% i augusti och -2,23% i september, vilket ledde till att helårsresultatet landade på +0,13% efter 0,07% under 2010. (För 2010 har man endast en månads resultat av förvaltning)

Catella Nordic Fixed Income Opportunity är en företagsobligationsfond med fokus på den nordiska regionen. Fonden allokerar mellan olika instrument inom räntemarknaden och tillämpar en absolutavkastande princip. Derivatinstrument kan också användas både för att säkra det kapital som investerats och för att opportunistiskt skapa hävstång vid felaktiga prissättningar för att kapitalisera på affärsmöjligheter.

Catella Nordic Fixed Income Opportunity förvaltas gemensamt från Stockholm av Fredrik Tauson och Magnus Nilsson och har en årlig genomsnittlig avkastning på 3,77% sedan start med en standardavvikelse för perioden på 2% (OMRX T Bill 0,08%), vilket ger en Sharpe-kvot på strax över 1. Catella rapporterar att det totala kapitalet under förvaltning uppgår till 265 miljoner SEK.

I en kommentar till månadens resultat skriver Catella: ”Marknadsräntor i Sverige och Tyskland sjönk något i takt med att kapital sökte sig in i säker hamn. Företagsobligationer handlade generellt starkt då kapital fortsätter att söka sig bort från lågt avkastande statsobligationer till högre avkastande företagsobligationer. Fondens positiva resultat genererades framförallt genom stigande kurser inom bank och finans. Innehav i RWE, DNB, Aviva, Danske Bank samt Rabobank gav de största positiva resultatbidragen.”

När man blickar framåt på möjliga faktorer som ska driva avkastningen skriver förvaltarna i sitt månadsbrev: “Bolag med BB rating erbjuder, enligt vår mening, den bästa riskjusterade avkastningen i dagsläget.”

Bild: (c) shutterstock—Zlatko Guzmic

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

The Value of Short Selling for Symmetry

Stockholm (HedgeNordic) – Stock-picking hedge fund Symmetry Invest has achieved a net-of-fees annualized return of 18 percent since its inception just over 11 years...

Month in Review – June 2024

Stockholm (HedgeNordic) – Despite June marking the end of a long streak of consecutive positive months, the Nordic hedge fund industry still achieved its...

New Equity Managers Join Borea to Bolster Fund Offerings

Stockholm (HedgeNordic) – Following the acquisition of a majority stake by Frendegruppen – a consortium of Norwegian independent banks, Borea Asset Management is strengthening...

Obligo Raises Final €75 Million for PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Obigo Investment Management has announced the final close of its infrastructure-oriented private equity fund, Obligo Nordic Climate Impact Fund (ONCIF), raising...

RFP: Irish Investor in Search of Tail Risk Mitigation

Stockholm (HedgeNordic) – An Irish institutional investor seeks an overlay manager or managed options strategies to mitigate tail risk in its €2.5 billion fund-of-funds...

Cevian on Buying Spree, Discloses 5% Stake in Smith & Nephew

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has disclosed a five percent stake in UK medical device manufacturer Smith & Nephew, signaling intentions...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -