Eurogroup: Kan enas om spanskt bankstöd

BRYSSEL (Direkt) Eurogruppen kan på måndagkvällen nå en preliminär överenskommelse med Spanien om rekapitaliseringsprogrammet för spanska banker.

Euroländernas finansministrar närmar sig också ett beslut om att utnämna en ny direktionsledamot.

Det uppgav en EU-källa på fredagen inför eurogruppens möte.

Däremot väntas inga beslut om Grekland och Cypern förrän mot slutet av augusti. Diskussionerna med den nya grekiska regeringen och Cypern har knappt börjat ännu.

För Spaniens del väntas eurogruppen kunna enas om ett utkast till
överenskommelse-pm. Det ska kunna starta de nationella parlamentariska procedurerna att godkänna stödet på upp emot 100 miljarder euro, så att eurogruppen kan ge det formella klartecknet i slutet av juli. Detta kan också ske vid en telefonkonferens.

Källan sade sig se en förnyad beslutsamhet för att lösa frågan om ut utnämningen av en ny direktionsledamot i Europeiska centralbanken efter spanjoren José Manuel Gonzales-Paramo, som avgick den sista maj. Hans plats har alltså stått tom sedan dess.

Luxemburgs centralbankschef Yves Mersch har varit huvudfavorit medan Spanien har nominerat Antonio Sainz de Vicuna, för närvarande avdelningschef vid ECB.

Eurogruppen och ekofin kan fatta sina beslut vid telefonkonferenser, vid behov, men Europaparlamentet måste också hålla en utfrågning, och det väntas inte kunna ske före sommaruppehållet i augusti.

Frågan har kopplats ihop om Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker ska få förnyat förtroende som eurogruppens ordförande. Hans mandat löper ut den 17 juli. EU-källan sade att det finns procedurer på plats om eurogruppen inte skulle kunna fatta ett beslut före dess. Då tar finansministern från EU:s ordförandeland över, för närvarande Cyperns finansminister Vassos Shiarly.

Även utnämningen av chefen för räddningsfonden ESM har kopplats samman med de två andra utnämningarna. Nuvarande chefen för den tillfälliga räddningsfonden Klaus Regling är favorit.

Bild: (c) shutterstock_Denis-Vrublevski

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.