- Advertisement -
- Advertisement -

Den perfekta stormen är på väg!

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) –  Förra veckan bjöd på en del makrodata som i princip bekräftade att den globala ekonomin håller på att sakta men säkert och på ett synkroniserat sätt tappa fart. Den berömde ekonomen Nouriel Roubini, även kallad Mr Doom, säger att alla förutsättningar finns på plats för en perfekt storm. Europa är hopplöst med politiker som inte kan komma överens med varandra. Kina håller på att hårdlanda och USA som skulle agera någon typ av draglok snabbt tappar sin nyvunna styrka.

Den dystra situationen i världen bekräftades bland annat av en hel del färska inköpschefsindex som presenterades under den gångna veckan. Kinas preliminära siffror sjönk till 48,2 i juni jämfört med 48,4 föregående månad. I Europa var indexen under 50 över hela linjen. Tyskland (45,0), Italien (44,6), Frankrike (45,2), Storbritannien (48,6) och för hela EMU-området hamnade indexet på 45,1. Även det amerikanska inköpschefsindexet som länge har legat över 50, sjönk oväntat till 49,7 i juni från 53,5 föregående månad, vilket är det största raset sedan terrorattacken i september 2001. Indexnoteringen överraskade analytikerna som hade väntat sig att indexet skulle ha sjunkit till 52,0.

Arbetslösheten i EMU är nu uppe i 11,1 procent, vilket är en liten ökning från 11,0 procent i april. Tyskland som skulle ”rädda” Europa håller självt på att tappa fart. Det visar inte minst orderingången till den tyska industrin som har sjunkit med 5,4 procent jämfört med maj förra året och en industriproduktion som var oförändrad jämfört med i fjol.

Den statistik som dock fick investerarna mest på dåligt humör i fredags var antalet nya jobb i USA som kom in en bra bit under förväntningarna. I juni skapades nämligen 80 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn mot väntade 100 000. Och arbetslösheten låg kvar på 8,2 procent.

Centralbankerna fortsätter att agera med de små medel de har kvar till sitt förfogande. I veckan kunde vi exempelvis se att Kinas centralbank oväntat sänkte sin styrränta med 31 punkter till 6,0 procent. Även ECB sänkte räntan med 25 punkter till 0,75 procent. ECB:s sänkning var dock allmänt väntat. Det som inte var väntat var att man samtidigt sänkte depositräntan, den ränta ECB betalar banker som placerar likviditetsöverskott hos centralbanken över natten, till noll. Detta kan tvinga bankerna att eventuellt låna ut mera pengar till företag och allmänheten i stället för att ”gömma” dem hos ECB.

På de finansiella marknaderna var utvecklingen blandad, där aktier och råvaror klarade sig relativt väl medan räntorna sjönk ganska mycket. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World backade med 0,3 procent medan Stockholmsbörsen gick upp med 0,6 procent under veckan. Råvaror hade en bra vecka. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) avancerade 1,0 procent.

Investerarna flydde till ”säkra” räntepapper, vilket gjorde att de långa räntorna sjönk en del. Den amerikanska 10-årsräntan gick ner 9 punkter till 1,55 procent medan den svenska motsvarigheten tappade hela 28 punkter ned till 1,33 procent under veckan.

På valutamarknaden gick den svenska kronan åt motsatta håll mot dollar och euro. Dollarn stärktes 1,4 procent till 7,02 kronor medan euron försvagades med ytterligare 1,6 procent till historiskt låga 8,63 kronor.

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Lynx is Fund Company of the Year, Says Privata Affärer

Stockholm (HedgeNordic) – Lynx Asset Management has been named “Fund Company of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer. The distinction comes after...

RFP: Absolute Return Multi-Strategy/Fund of Funds

(Global Fund Search) - A Danish Institutional Investor is searching for an absolute return strategy for an allocation of EUR 40 million. The mandate...

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...