Reinfeldt: Absolut för tidigt att blåsa faran över

STOCKHOLM (Direkt) Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är alldeles för tidigt att blåsa faran över för svensk ekonomi i och med valresultatet i Grekland.

“Vi är ihoptvinnade i det finansiella systemet och den absolut största
nedåtrisken för svensk del är den oro som nu finns i Europa”, sade han till journalister på måndagen.

Enligt statsministern påverkar oron räntenivåer, efterfrågan och människors syn på sin egen ekonomi.

Statsministern sade att vi tidigare har haft en ljusning i svensk ekonomi i form av en “tillväxtkorridor” i norra Europa, men att vi nu återigen tyngs av de stora ekonomiska problemen i södra och centrala Europa.

Han sade att vi får se vad som väger tyngst i höst då regering ska ta ställning till eventuellt reformutrymme.

“Det går absolut inte att blåsa faran över. Det som händer i Europa påverkar också välfärd och sysselsättning i Sverige”, sade han och tillade att Spanien är det enskilt största problemet just nu eftersom det är en mycket större ekonomi än Greklands och att det där finns fortsatta oklarheter i banksystemet. Men även Italien, som är en annan av de stora ekonomierna, har fortsatta problemen, sade han.

Fredrik Reinfeldt sade att det i och med det grekiska valresultatet “åtminstone finns en möjlighet” att kunna bilda en regering, men att det är en komplicerad process och det är viktigt att det grekiska folket förstår att det krävs omfattande reformer som kommer att ta lång tid.

På en fråga om han tror att Grekland blir kvar i eurosamarbetet svarade Fredrik Reinfeldt att om det går att få en handlingskraftig regering på plats finns det åtminstone en möjlighet till detta.

Liksom finansminister Anders Borg tror statsministern att det kan bli aktuellt att se över tidtabellen för genomförandet av reformerna.

“Det är fortsatt många förhandlingar som återstår… det är bra om hela det grekiska folket, också de rikaste, börjar betala sina skatter”, sade Fredrik Reinfeldt.

Statsministern konstaterade att många använder den pågående turbulensen till att kräva ytterligare fördjupning av EU:s ekonomier.

“Svaret måste vara ytterligare nationella reformer för att öka
konkurrenskraften. Att få nationalstaterna att fungera, att få bort
korruptionen”, sade han.

Statsministern upprepade sitt motstånd mot såväl euroobligationer som en europeisk insättningsgaranti eftersom de båda innebär att länder med välskötta ekonomier ska hjälpa dem som inte har skött sig. Han konstaterade att Sverige har en fonderad insättningsgaranti sedan mitten av 1990-talet, och då skulle dessa medel användas för att sänka risken i andra delar av Europa.

“Jag är väldigt förvånad att Socialdemokraterna uttalat sig för detta… det vi lärt av oss vår 90-talskris det borde andra följa efter snarare än att försöka använda våra resurser för att täcka risker i andra länder”, sade han.

Gemensamma euroobligationer tycker han är “helt fel metod” eftersom det är att “sända fel signaler i bägge ändarna” där de med välskötta ekonomier ska få högre ränta medan de som behöver reformeras får en konstlat låg ränta som ofta leder till problem med överkonsumtion och tillgångsbubblor.

 Bild: (c) shutterstock—-Andrii Muzyka

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.