- Advertisement -
- Advertisement -

DNB Eco Absolute Return fortsätter tappa i maj

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den negativa utvecklingen i fonden DNB Eco Absolute Return fortsatte under maj med en nedgång på -6,0%, vilket följer på det stora tappet i april då fonden förlorade -4,9%. Nedgången i februari 2012 (-7,5%) och de senaste negativa månaderna är de största månatliga förlusterna sedan fonden startades i oktober 2010, vilket också understryker det besvärliga klimat som Eco befinner sig i under detta året. Även om man inkluderar de tidigare resultaten för tradingstrategin, som är en avknoppning från multistrategi-fonden Skandia Global Hedge, som går tillbaka till juli 2008, står de senaste månadernas förluster ut som bland de största.

Förvaltaren säger att ”ofördelaktigt aktieurval inom flera sektorer, så som solenergi (främst på den korta sidan), kraftgenerering (båda sidorna) och biobränsle (främst den långa sidan)”, är anledningen till nedgången på -6% i maj. Fondens ackumulerade nedgång hittills i år summeras till -13,1% (2010: +2,6, 2011: +19%).

Fonden, som förvaltas av ett team lett av Jon Sigurdsen, är en lång/kort aktiefond som är globalt aktiv inom förnyelsebar energi. DNB Eco Absolute Return har ”en balanserad portfölj av långa och korta positioner i aktier”, vilka också kan tas genom att använda OTC-derivat.
Förvaltarna skriver: “Trots att fonden är marknadsneutral, gör det pågående turbulensen inom de finansiella marknaderna att vår fundamentala analys blir mindre användbar som ett kortsiktigt verktyg för aktieurval. Detta förklarar en del av de svaga resultaten då marknaden i princip är helt makrodriven. Bransch- och bolagsspecifika händelser är förnärvarande av mindre betydelse i det korta perspektivet.”

Fonden, som är en UCITS-fond startad i oktober 2010, har för närvarande 464 miljoner SEK under förvaltning. Bruttoexponeringen i portföljen per den sista maj var 366,6%, medan nettoexponeringen uppgick till -11,7%.

Man kan konstatera att fonden inte är något för den som söker stabilitet och låg risk, på grund av den volatilitet som resultaten uppvisar – även under perioden innan den knoppades av som en egen fond.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -