Moody´s nedgraderar nederländska banker

STOCKHOLM (Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Moody's har sänkt kreditbetyget för fem nederländska bankkoncerner.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Motivet uppges vara fallande huspriser och den troliga fortsättningen på landets recession, bredare regional svaghet relaterad till skuldkrisen i Europa, och bankernas sårbarhet.

“Som en öppen ekonomi, djupt integrerad inom EU, påverkas Nederländerna av regional ekonomisk svaghet och av de ökade riskerna för ytterligare chocker som kommer från den pågående krisen i eurozonen”, skriver Moody's, och noterar att det förväntar sig att den Nederländska bruttonationalprodukten kommer att sjunka med 0,6 procent under 2012.

Moody's tillägger att de nederländska huspriserna har tappat sedan 2009, antalet konkurser ligger på den högsta nivån sedan 1993, och att nivåerna för hushållens skuldsättning tillhör de högsta i Europa.

Kreditbetyget för ABN Amro och ING sänks med två steg till A2, Leaseplan till Baa2 och Rabobank Nederland till Aa2. Det sänkte också sitt betyg för SNS med ett steg till Baa2.

Kreditvärderingsinstitutet gav samtliga betyg, förutom ING:s, stabila utsikter. Anledningen till de sämre utsikterna för ING:s betyg (negativa) härstammar från att en stor del av bankens insättningar är internetbaserade, och anses därför ha större risk att drabbas av ett hastigt kapitalutflöde.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.