Grekland fick lite andrum i helgen!

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter helgens val i Grekland som resulterade i seger för den reformvänliga högern, kan såväl det grekiska folket som investerarna dra en lättnadens suck, åtminstone tillfälligt. Nu är det viktigt att det konservativa Ny Demokrati som fick flest röster i valet snabbt kan bilda en ny regering och börja reformarbetet snarast möjligt. Även om allting går som väntat med regeringsbildningen och en lyckad start på det stora arbete som krävs för Grekland, kommer processen att bli mycket lång och smärtsam för landet och dess befolkning. Den stora frågan är huruvida Grekland i slutändan kommer att kunna vara kvar i EMU.

Tysklands Angela Merkel var först på plats att gratulera Ny Demokratis Samaras till valsegern och samtidigt påpeka att den gamla uppgörelsen är intakt och inte föremål för några förhandlingar. Det finns dock mycket som tyder på att EMU-länder med Tyskland i spetsen kan behöva göra vissa modifieringar i överenskommelsen för att göra arbetet lättare för Grekland.

Samtidigt har vi på annat håll i Europa den spanska situationen med dess banker som kommer att stressa och oroa marknadens aktörer framöver. Den spanska tioårsräntan rusade förbi 7-procentsnivån idag och i skrivande stund noteras till 7,19 procent, en uppgång med 39 punkter, jämfört med fredagens nivå. För att kunna ingjuta någon typ av mod och lugn i investerarna, krävs det nog en ganska stor beredskap och uttalanden från centralbanker och regeringar om att hjälp är på väg om förhållandena skulle försämras.

För övrigt visar mycket av den statistik som kommer ut att Europa håller på att tappa momentum i rask fart. Industriproduktionen i euroområdet sjönk 2,3 procent i april jämfört med samma månad föregående år.  Också antalet sysselsatta i euroområdet minskade med 0,2 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Den minskade aktiviteten har pressat ner priserna, vilket gjorde att inflationstakten i euroområdet sjönk till 2,4 procent i maj från 2,6 procent föregående månad.

Det var inte så mycket bättre siffror från USA heller under den gångna veckan, vilket har börjat få investerarna att hoppas och tro att Federal Reserve kommer att dra i gång en ny omgång av penningpolitiska lättnader (QE3). En sjunkande detaljhandel med 0,2 procent i maj, ökat antal nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd och en inflationstakt på 1,7 procent i maj som sjönk mer än väntat, var bland de faktorer som eldade på spekulationerna om att Fed kommer att agera framöver.

Förhoppningarna om ett gynnsamt utfall på det grekiska valet och centralbanker som står redo att pumpa mera likviditet i systemet gjorde investerarna delvis gladare den gångna veckan. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 1,7 procent. Stockholmsbörsen backade dock 0,4 procent under veckan. Även råvaror sjönk något. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) gick ned med 0,9 procent i veckan.

Räntorna hade en blandad utveckling. Den amerikanska 10-årsräntan sjönk med 5 punkter till 1,59 procent medan den svenska motsvarigheten gick upp med 10 punkter till 1,51 procent.

På valutamarknaden stärktes den svenska kronan ytterligare mot både dollar och euro. Dollarn tappade 1,8 procent till 7,00 kronor och euron försvagades med 0,8 procent till 8,85 kronor.

Bild: (c) shutterstock_1xpert

Share.

About Author

Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Comments are closed.